Preşedintele ANC: Sesizările privind retragerea cetăţeniei Irinei Tarasiuc, analizate în aprilie 2015

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Monica Cămărăscu, a declarat, miercuri, că termenul pentru analizarea sesizărilor privind retragerea cetăţeniei Irinei Tarasiuc este 21 aprilie 2015, perioadă necesară pentru verificări şi pentru pregătirea apărării de către cântăreaţa din Moldova

1186 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ANC: Sesizările privind retragerea cetăţeniei Irinei Tarasiuc, analizate în aprilie 2015

Irina Tarasiuc (Imagine: captură video)

"Cazul Irina Tarasiuc a fost sesizat Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) pe parcursul acestei luni, fiind deja înregistrate trei sesizări prin care se solicită retragerea cetăţeniei române celei precizate mai sus. Conform legii s-a stabilit termen pentru analiza solicitării în cursul anului 2015, luna aprilie. Asta pentru că reglementarea legală actuală, Legea 21/1991, prevede ca citarea să se facă cu cel puţin 6 luni înainte de termen", a declarat Monica Cămărăscu, în cadrul audierilor la Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele ANC a precizat că în această perioadă Comisia pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii va face verificări, va solicita puncte de vedere instituţiilor care ar putea exprima opinii cu privire la retragerea cetăţeniei, în timp ce cântăreaţa Irina Tarasiuc îşi va pregăti apărarea.

Cămărăscu a spus că acest caz "constituie o prioritate pe ordinea de zi a ANC", fiind "o situaţie mai deosebită", chiar dacă au mai existat astfel de situaţii.

Răspunzând întrebărilor deputaţilor, preşedintele ANC a afirmat că o reducere a termenului "poate că este necesară".

Monica Cămărăscu a mai spus că o decizie privind retragerea cetăţeniei nu se va lua "pe o simplă sesizare", după "o expunere scrisă pe blog", ci se vor face mult mai multe verificări şi se vor cere opinii de la autorităţile statului.

Deputatul PDL Mircea Lubanovici, preşedintele Comisiei, a precizat că, din ce a auzit, Irina Tarasiuc nu cunoaşte limba română, în timp de deputatul PNL Mircea Dolha a susţinut că aceasta a dobândit cetăţenia "în mod fraudulos" atât timp cât ea scrie pe bloguri şi pe reţelele de socializare doar în limba rusă.

Preşedintele ANC a explicat că depunerea jurământul de credinţă faţă de statul român se face în limba română.

În replică, Dolha a afirmat că există persoane "care au învăţat papagaliceşte jurământul către ţară, neştiind, de fapt, limba română".

Întrebată dacă nu ar putea fi introdusă în lege prevederea ca persoanele care solicită redobândirea cetăţeniei să ştie limba română, Monica Cămărăscu a spus că ar dispărea din lege conceptul de "reparaţie morală".

O cântăreaţă din Republica Moldova, Irina Tarasiuc, care a obţinut cetăţenia română în 2014, a afirmat, la începutul lunii august, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook, că pentru ea paşaportul românesc este doar "o viză" care îi permite să călătorească, şi nu o cetăţenie, întrucât se consideră moldoveancă.

Mesajul era un răspuns la remarca unui tânăr, care îi reproşase că, deşi se consideră moldoveancă, a obţinut cetăţenia română.

"Paşaportul românesc este pentru mine doar o viză, şi nu o cetăţenie. Doar o metodă ca să fiu mobilă. Eu sunt moldoveancă", a scris cântăreaţa în limba rusă. "Şi punctum. Dacă ceva nu-ţi place", a continuat aceasta în limba română scrisă însă cu grafie chirilică.

Afirmaţia acesteia, care a dispărut la scurt timp de pe pagina ei de Facebook, a stârnit numeroase comentarii.

Astfel, tânărul care a generat reacţia lui Tarasiuc a creat un grup pe Facebook denumit "Irina Tarasiuc fără «viză»!".

Pe aceeaşi reţea de socializare a fost creat şi un eveniment, denumit "Irina Tarasiuc merită o lecţie!", care prezintă o copie a ordinului privind aprobarea redobândirii cetăţeniei române pentru 319 persoane, datat 13 iunie 2014. Pe această listă apare şi numele cântăreţei.

Într-o încercare de calmare a spiritelor, aceasta a postat o fotografie pe contul său de Facebook, însoţită de mesajul: "Pe pământ există doar o singură naţionalitate, şi anume să fii om. Oamenilor uneori le este foarte greu să fie pur şi simplu oameni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici