Referendumul, rămas nevalidat, la peste două săptămâni de la vot. Preşedintele CCR cere lămuriri BEC-ului. Solicitarea, analizată vineri

Biroul Electoral Central (BEC) analizează, vineri, o solicitarea preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, care a cerut lămuriri referitoare la listele pentru referendumul din 26 mai. Dorneanu a întrebat, printre altele, de ce numărul votanţilor nu a fost identic la cele două întrebări.

4907 afișări
Imaginea articolului Referendumul, rămas nevalidat, la peste două săptămâni de la vot. Preşedintele CCR cere lămuriri BEC-ului. Solicitarea, analizată vineri

Preşedintele CCR cere lămuriri BEC-ului privind referendumul. Solicitarea, analizată vineri

Preşedintele Curţii Constituţionale a României a cerut lămuriri în legătură cu sintagma ”numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum” şi dacă aceasta reprezintă ”numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, potrivit unui document intrat în posesia MEDIAFAX.

Valer Dorneanu mai solicită precizări vizând posibilitatea de a exista un număr diferit de persoane votante pentru prima şi cea de-a doua întrebare la referendum.

”Care sunt diferenţele existente în procesele verbale întocmite pentru cele două întrebări de către Birourile Electorale Judeţene ce au condus la consemnarea de către Biroul Electoral Central a unui număr diferit de persoane la pct. 1 din procesele-verbale, respectiv la rublica ”numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum” (identificare Birouri Electorale Judeţene care au transmis date diferite la pct. 1 din procesele verbale şi diferenţa constatată la fiecare)”, se mai arată în document.

CCR a înregistrat, miercuri, o contestaţie prin care este solicitată anularea decretului 420 din 25 aprilie 2019, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului din 26 mai. Totodată, solicitarea este şi de a infirma rezultatele referendumului naţional.

Judecătorii au amânat acest dosar pentru data de 27 iunie, pentru ca noii judecători ai Curţii să poată participa la dezbateri. De asemenea, Curtea a primit şi o contestaţie la una dintre întrebările formulate la acest scrutin, depusă miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici