Preşedintele CNCD, despre incidentul de la MŢR, când mai multe persoane au blocat proiecţia filmului "120 BPM", cu tematică gay: Depăşeşte sfera dreptului la liberă exprimare

Preşedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, condamnă public recentul incident la la Muzeul Ţăranului Român, când mai multe persoane au blocat proiecţia unui film cu tematică gay. Csaba a declarat că incidentul „depăşeşte sfera dreptului la liberă exprimare”.

484 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNCD, despre incidentul de la MŢR, când mai multe persoane au blocat proiecţia filmului "120 BPM", cu tematică gay: Depăşeşte sfera dreptului la liberă exprimare

Preşedintele CNCD, despre incidentul de la MŢR, când mai multe persoane au blocat proiecţia filmului "120 BPM", cu tematică gay: Depăşeşte sfera dreptului la liberă exprimare

„Condamn public incidentul de ma Muzeul Ţăranului Român, care depăşeşte sfera dreptului la liberă exprimare”, a declarat, joi, Csaba Asztalos, preşedntele CNCG, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de asociaţie ACCEPT, în parteneriat cu CNCD.

De asemenea, Iustina Ionescu, avocat specializat pe ramura privind drepturile omului, susţine că astfel de incidente, care au mai avut loc în Bucureşti de-a lungul vremii, nu ar fi fost rezolvate de Poliţia Română.

„Niciuna dintre persoanele care s-au adresat Asociaţiei ACCEPT de-a lungul timpului, fiind victime ale infracţiunilor motivate de ură, nu şi-au găsit rezolvarea din partea Poliţiei Române, inclusiv victimele boicotului proiecţiei cinematografice din cadrul Lunii Istoriei LGBT 2013 care a avut loc la Cinema Muzeul Ţăranului”, a declarat Iustina Ionescu.

Pe data de 4 februarie, anul acesta, un grup de protestatari purtând bannere pe care sunt mesaje precum „România nu e Sodoma şi Gomora“ a întrerupt proiecţia filmului francez "120 BPM", cu tematică gay. Filmul era proiectat la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul MŢR.

Poliţiştii au fost sesizaţi prin apel la 112, mai multe echipaje de la Secţia 2 deplasându-se la faţa locului. Oamenii legii au stabilit că protestatarii participau la proiecţie şi la un moment dat s-au ridicat din sală şi au întrerupt filmul, intonând cântece bisericeşti şi afişând icoane, steaguri şi pancarte anti-LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender).

Lungmetrajul "120 BPM", propunerea Franţei pentru premiile Oscar 2018, este distribuit în România, din 26 ianuarie, de Voodoo Films. Lungmetrajul "120 BPM", de Robin Campillo, recompensat cu marele premiu al juriului la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes, porneşte de la fapte reale - acţiunile organizaţiei civice Act Up din Franţa anilor 1990 -, pentru a vorbi, în cele din urmă, despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Act Up este considerată a fi precursoarea mişcărilor civice de după anii 2000 care au condus la obţinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorităţi - de la cele sexuale la cele civice.

Iniţiată în Statele Unite şi extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă şi eficientă în Franţa, se consideră că Act Up a pregătit terenul pentru teme actuale de astăzi - de la căsătoria între persoane de acelaşi sex şi până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria de film.

În plină epidemie, grupul de acţiune Act Up s-a implicat în viaţa publică, combătând prejudecata că SIDA este boala persoanelor de la periferia societăţii şi convingând opinia publică şi autorităţile de importanţa metodelor de prevenire a acestei maladii şi a tratamentului. Dincolo de tema principală, "120 BPM" este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forţă şi vitalitate, de emoţie şi compasiune, filmul fiind aplaudat la scenă deschisă la Cannes minute în şir şi considerat de revista Variety o înduioşătoare combinaţie între o autobiografie plină de emoţie şi dramatism, un manifest politic şi un erotism bulversant şi copleşitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici