Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, audiat la DNA - VIDEO

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, va fi audiat, miercuri, la DNA Alba, în dosarul în care este suspectat de abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă, după ce în urmă cu o lună au fost făcute percheziţii la CJ şi la locuinţa acestuia, atunci fiind ridicate documente.

1546 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, audiat la DNA - VIDEO

Mircea Moloţ (Imagine: Dan Lungu/Mediafax Foto)

Mircea Moloţ a ajuns la sediul DNA Alba în jurul orei 11.30, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Moloţ a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, intrând direct în sediul DNA.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că Mircea Moloţ urmează să dea declaraţii în faţa anchetatorilor în dosarul de corupţie în care în 7 noiembrie au fost făcute percheziţii la Consiliul Judeţean Hunedoara, la locuinţa sa din Deva, precum şi la sediile a şapte firme, tot din Deva.

Sursele judiciare citate mai spuneau că în cazul lui Mircea Moloţ a fost extinsă urmărirea penală cu privire la noi fapte, iniţial el fiind suspectat de abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă.

La percheziţiile din 7 noiembrie, procurorii DNA Alba au ridicat documente din biroul preşedintelui CJ Mircea Ioan Moloţ, şi cel al vicepreşedintelui Tiberiu Ioan Balint, nicio persoană nefiind dusă atunci la audieri.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată că dosarul vizează "suspiciuni de săvârşire, în perioada 2011-2014, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie".

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara declară că procurorii au ridicat din locuinţa sa "o sumă de bani", "18 coli din care două pagini de ziar", CV-ul unei persoane şi "un bileţel găsit într-un plic cu bani".

Moloţ a spus că procurorii l-au întrebat despre legăturile sale cu anumite firme, din care de unele societăţi ştia, de altele nu. Moloţ a adăugat că a citit ulterior în presă că este vorba despre unele lucrări făcute "pe licitaţie" de Apa Prod, nu de Consiliul Judeţean, adăugând că nu ştie despre ce este vorba.

"E o societate care într-adevăr este în subordinea CJ, dar eu habar nu am când se face şi ce se face. E problema firmei şi responsabilitatea ei, nu am tangenţă cu licitaţiile respective. (...) Am citit comunicatul DNA şi pe cuvânt de onoare am aflat că este vorba despre o firmă care este a ginerelui meu sau e angajat el acolo. Suntem două familii diferite, fiecare cu afacerile lui, fără să mă intereseze cine şi ce contracte are", a declarat Moloţ.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, la sfârşitul anului 2011, Victor Arion, la acea dată director general al SC Apa Prod SA Deva, societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara(76,72%), alături de consiliile locale din judeţ, la solicitarea lui Ioan Mircea Moloţ, a avantajat SC Viva Construct SRL Deva în cadrul procedurii de atribuire a contractului "Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva şi Hunedoara prin aerarea artificială a apei uzate deversate în râurile Mureş şi Cerna prin canalele deversate de la staţiile de epurare a apei uzate" şi a permis începerea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziţie.

Anunţul pentru licitaţia de atribuire a lucrărilor aferente contractului a fost publicat de SC Apa Prod SA pe SEAP în 16 septembrie 2011, iar în 21 noiembrie 2011, SC Viva Construct a început lucrările de execuţie, deşi atunci nu era atribuit contractul. Societatea a încasat pentru acest contract, până la sfârşitul anului 2011, suma de 1.481.669 de euro, se arată în documentele citate.

În schimbul sprijinului primit de la preşedintele CJ Hunedoara, Vasile Axinte, administrator şi acţionar al SC Viva Construct SRL, a cedat execuţia unei părţi din lucrările din acest contract, fără a exista un contract de subantrepriză, către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct, în calitate de asociat şi administrator, de către ginerele lui Mircea Ioan Moloţ, Venter Roberto Patrik, potrivit sursei citate.

Ulterior, în perioada iunie 2012-martie 2013, Mircea Ioan Moloţ i-ar fi solicitat lui Victor Arion să avantajeze şi SC Euro Cons Expert SRL, societate controlată tot de Vasile Axinte, în cadrul procedurii de atribuire a lotului nr. 2 "Reconstrucţia staţiilor de epurare Deva şi Hunedoara - construcţia platformelor de depozitare a nămolului provenit de la Staţiile de epurare din aglomerările Deva şi Hunedoara", din contractul de lucrări aferent proiectului "Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara", contract finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Victor Arion ar fi participat direct la conceperea ofertei depuse pentru acest contract de către SC Euro Cons Expert SRL, în condiţiile în care activitatea membrilor Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) cu finanţare europeană era avizată de acesta, iar datele privind organizarea procedurii de achiziţie îi erau disponibile în calitate de director general al SC Apa Prod SA, beneficiarul procedurii de achiziţie, se mai arată în documentele citate.

În martie 2013, contractul de lucrări a fost atribuit SC Euro Cons Expert SRL, valoarea acestuia fiind de 3.756.744 de lei.

În schimbul sprijinului primit de la Mircea Ioan Moloţ pentru încheierea acestui contract, SC Viva Construct SRL a asfaltat strada din satul Mărtineşti, unde preşedintele CJ Hunedoara deţine un imobil, în condiţiile în care firma nu avea proiect tehnic sau autorizaţii de construire, iar contravaloarea lucrărilor fusese stabilită în sarcina executantului, conform aceloraşi documente.

Mircea Ioan Moloţ este preşedintele PNL Hunedoara şi vicepreşedintele Biroului Politic Naţional al PNL. El este preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara din 2004, fiind la al treilea mandat consecutiv. Anterior, între 2000 şi 2004, Mircea Moloţ a fost viceprimar al Devei.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, din iunie 2013, Mircea Moloţ are cinci terenuri în judeţul Hunedoara, dobândite în perioada 1999 - 2012. Două dintre terenuri, care însumează aproximativ 2.900 de metri pătraţi, sunt intravilane, iar alte două sunt încadrate la alte categorii de terenuri extravilane, având suprafaţa totală de peste 88.000 de metri pătraţi.

De asemenea, Moloţ are două case, una de 127 de metri pătraţi în comuna hunedoreană Certeju de Sus, cumpărată în 2005, şi alta de peste 154 de metri pătraţi în municipiul Deva, achiziţionată în anul 2012.

Şeful CJ Hunedoara mai deţine un autoturism Toyota Land Cruiser, cumpărat în 1990.

Conform documentului citat, Moloţ are un fond de investiţii de 21.317 lei, deschis în 2012. Totodată, el are un depozit bancar de 10.000 de lei şi un cont curent cu 19.244 de lei, ambele deschise tot în 2012.

Moloţ a încasat peste 651 de euro de la Comitetul Regiunilor Europei - Bruxelles, pentru participarea la şedinţa Comisiei de Resurse naturale. El a încasat, în anul 2012, în calitate de preşedinte al CJ Hunedoara, suma de 50.310 lei, precum şi 33.729 de lei pentru îndeplinirea funcţiei de administrator la SC Sigma Med SRL Deva. De asemenea, Moloţ a obţinut 100.000 de lei din vânzarea de animale şi produse. Soţia lui Moloţ, Angela Valentina, a primit dividente în valoare de 48.956 lei de la SC Sigma Med Deva.

Potrivit declaraţiei de interse din iunie 2013, Moloţ este membru al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi "Căpriorul" din comuna Mărtineşti şi este preşedinte al AVPS "Cinegetica" Hunedoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici