Preşedintele CSM: Cel mai mare rău din România nu este Justiţia, ci puterea legislativă

Preşedintele CSM le-a cerut colegilor din sistemul judiciar să reacţioneze la criticile "nemeritate, generale şi populiste" făcute la adresa justiţiei, amintindu-le pe cele mai recente venite dinspre preşedinte, şi a afirmat că "răul cel mai mare al României" nu este Justiţia, ci legislativul.

883 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CSM: Cel mai mare rău din România nu este Justiţia, ci puterea legislativă

Preşedintele CSM: Cel mai mare rău din România nu este Justiţia, ci puterea legislativă (Imagine: Shutterstock)

În mesajul rostit cu ocazia Zilei Justiţiei, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a afirmat că solidaritatea îi obligă pe cei din sistem să reacţioneze "la criticile nemeritate, generale şi populiste la adresa justiţiei".

"Recent, preşedintele ţării a acuzat in corpore judecătorii şi procurorii, Justiţia în general, de incompetenţă şi desfăşurare de activităţi politice, de arestări nelegale şi a făcut afirmaţii foarte grave, comparând magistraţii cu cerşetorii", a spus Dumbravă.

El a respins afirmaţia conform căreia "răul cel mai mare al României este, azi, Justiţia". Pe acelaşi criteriu ca şi cel invocat în sprijinul afirmaţiei făcute de preşedintele Băsescu, cel al condamnărilor României la CEDO, Dumbravă afirmă că "răul cel mai mare e în altă parte".

"Cu argumente ştiinţifice şi statistice, aşa cum de altfel sunt obişnuiţi magistraţii, aş putea spune că răul cel mai mare e în altă parte, dacă luăm ca şi criteriu hotărârile date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva României. Aşadar, puterea legislativă - unde intră, bineînţeles, şi preşedintele României, ca autoritate publică, din moment ce acesta promulgă legile - este responsabilă de aceste hotărâri împotriva României în proporţie de 79 la sută, puterea judecătorească în proporţie de 72,08 la sută, puterea executivă în proporţie de 58,73 la sută, Ministerul Public în proporţie de 16,78 la sută iar Curtea Constituţională de 0,34 la sută", a spus Dumbravă în discursul său.

În opinia acestuia, atacurile de acest gen din partea clasei politice la adresa justiţiei "se tot înteţesc, în intenţia - probabil - de a intimida profesioniştii dreptului".

"Tuturor acestora le răspund astfel: este inadmisibilă o asemenea manieră de a trata puterea judiciară, singura care încă poate susţine statul de drept şi care poate asigura echilibrul în societatea românească, azi atât de încercată. Puterile statului nu au voie, nu le este permis să se acuze reciproc. Toate cele trei puteri sunt datoare să servească un singur interes - Binele Comun - iar asta presupune cooperare între ele şi nu dezbinare", a spus Dumbravă, susţinând că astfel de atacuri "nu pot avea ca efect responsabilizarea (...) şi eficienţa justiţiei".

Atacurile "concertate" din ultima vreme nu fac decât să slăbească respectul faţă de magistraţi, autoritatea faţă de hotărârile judecătoreşti şi încrederea în sistemul judiciar, a opinat Dumbravă.

"De aceea, invit toate puterile statului să dea dovadă de solidaritate, bazată pe raţiune, pentru a avea o justiţie performantă. Războiul dintre puteri nu foloseşte nimănui. Maturitatea ar trebui să ne caracterizeze, nicidecum visceralitatea", a mai spus preşedintele CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici