Preşedintele ICCJ: Nu se impune, la acest moment, o lege a graţierii şi a amnistiei

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat vineri că nu se impune, la acest moment, o lege a graţierii şi a amnistiei şi nici abrogarea articolului referitor la liderii partidelor politice care îşi folosesc influenţa pentru a obţine foloase necuvenite.

330 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ICCJ: Nu se impune, la acest moment, o lege a graţierii şi a amnistiei

Preşedintele ICCJ: Nu se impune, la acest moment, o lege a graţierii şi a amnistiei (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Dacă se va pune această problemă în cadrul comisiilor juridice - pentru că ele vor fi discutate, se impun a fi discutate -, atât a Senatului cât şi a Camerei Deputaţilor, vă invit atunci, pentru că ar fi multe de spus şi, aşa cum mă ştiţi, de fiecare dată, poate spre nemulţumirea altora, Livia Stanciu va prezenta un punct de vedere, şi un punct de vedere extrem de argumentat. Concluzia însă finală pe care vreau să o reţineţi este că nu se impune, la acest moment, nicio lege de amnistie, nicio lege de graţiere, nici abrogare a dispoziţiilor articolului 13, nici articolului 13 indice 1, nici indice 2 din Legea 78/2000", a spus Livia Stanciu.

Dezbaterea referitoare la Legea graţierii şi a amnistiei, precum şi în cazul abrogării articolului 13 din Legea 78/2000 sunt vehiculate în spaţiul public în urma discuţiilor dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, interceptate de anchetatori şi prezentate în dosarul în care cei doi parlamentari sunt urmăriţi penal.

În discuţie, cei doi parlamentari se refereau la legea graţierii şi amnistiei, dar şi la abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, referitor la "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri că nu a fost contactat nici de Viorel Hrebenciuc, nici de Dan Şova în legătură cu modificarea vreunei legi, referindu-se la faptul că numele său a fost invocat într-o discuţie dintre Şova şi Hrebenciuc.

"Noi am dat un aviz negativ. Proiectul se află în Parlament, a fost o corespondenţă între diversele comisii ale Parlamentului, Minister, ANP cu privire la situaţia din penitenciare. E decizia Parlamentului, în funcţie de propriile priorităţi, dacă acest proiect va primi un vot pozitiv sau un vot negativ. Amnistia şi graţierea sunt instituţii prevăzute în Constituţie, în lege. Ele pot constitui soluţii pentru supraaglomerarea din penitenciar, dar trebuie o dezbatere serioasă într-o societate", a spus ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a spus că nu poate să precizeze dacă articolul de lege referitor la folosirea influenţei de către lideri ai unui partid trebuie sau nu abrogat.

"Dacă o să aibă ministerul la un moment dat un asemenea proiect, o să pot să-mi exprim o opinie în funcţie de intenţiile iniţiatorului", a mai spus Cazanciuc.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunţat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă, iar fostul şef al SPP Dumitru Iliescu, prin intermediul căruia Viorel Hrebenciuc ar fi aflat că este interceptat, este acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Şova să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi.

Cei doi au mai discutat ca, în acelaşi context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000.

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar şi pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii".

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere şi graţiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanţa supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât şi în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În acelaşi dosar, fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, şi Paltin Gheorghe Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare de pădure care ar fi fost retrocedate ilegal, au fost arestaţi preventiv, în urma unei decizii de vineri a instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici