Preşedintele indonezian a aprobat extrădarea lui Nicolae Popa

Preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat cererea autorităţilor române de extrădare a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detenţie pentru infracţiuni economice şi reţinut la Jakarta în 2 decembrie 2009, procedura de repatriere însă va mai dura, afirmă surse ministeriale.

109 afișări
Imaginea articolului Preşedintele indonezian a aprobat extrădarea lui Nicolae Popa

Preşedintele indonezian a aprobat extrădarea lui Nicolae Popa

Anterior, ataşatul de presă al ambasadei indoneziene la Bucureşti, Widya Airlangga, declarase pentru MEDIAFAX că actele i-au fost transmise preşedintelui de către Ministerul indonezian al Justiţiei.

"La acest moment procesul, procedura de extrădare a cetăţeanului Nicolae Popa nu este încheiată. Ea continuă. Pentru că nu există un tratat bilateral de extrădare între România şi Indonezia, trebuie aplicată în acest caz legea naţională din Indonezia", a declarat pentru MEDIAFAX Widya Airlangga, ataşat de presă în cadrul ambasadei Indoneziei la Bucureşti.

"Conform legislaţiei indoneziene, pe scurt procedura este următoarea: trebuie să existe o cerere a poliţiei care se transmite Ministerului de Justiţie de la Jakarta care, la rândul său, face o solicitare către Preşedinte, cel care dă undă verde. La acest moment, pot confirma că Ministerul Justiţiei a transmis către Preşedinţie actele necesare. Procesul continuă şi vă asigurăm că facem toate demersurile în conformitate cu legislaţia", a mai spus el, invocând articolul 39 din Legea 1/1979 privind extrădarea.

Între România şi Indonezia nu există un acord de extrădare, însă conform articolului 39 din legislaţia indoneziană în domeniu, în cazul în care preşedintele acceptă o cerere de extrădare, procedura care va fi urmată va fi similară celei în care un astfel de acord ar exista.

Aceeaşi lege prevede că persoana pentru care a fost cerută extrădarea va fi predată autorităţilor solicitante la data şi locul stabilite de Ministerul Justiţiei din Republica Indonezia. Dacă preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.

Ministerul Justiţiei informează, joi, că, din informaţiile transmise de Ambasada României la Jakarta rezultă faptul că preşedintele indonezian a aprobat, în 25 august, decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa, directorul Gelsor.

"Autorităţile indoneziene au precizat că vor iniţia măsurile aferente continuării procedurii de extrădare, etapa următoare fiind cea judiciară", precizează MJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici