Preşedintele instanţei supreme: Pensiile magistraţilor nu sunt „pensii speciale” şi nu sunt nici „pensii nesimţite”

Preşedintele instanţei supreme, Corina Corbu, transmite, într-o scrisoare deschisă adresată cetăţenilor că decizia Parlamentului este tristă şi subliniază că pensiile magistraţilor nu sunt nici speciale, nici „nesimţite” deoarece reprezintă o garanţie a independenţei.

1253 afișări
Imaginea articolului Preşedintele instanţei supreme: Pensiile magistraţilor nu sunt „pensii speciale” şi nu sunt nici „pensii nesimţite”

Preşedintele instanţei supreme: Pensiile magistraţilor nu sunt „pensii speciale” şi nu sunt nici „pensii nesimţite”

„Decizia luată ieri de Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător şi cetăţean, tristă şi, aş spune, stupefiantă. Tristă, pentru că a fost luată într-o modalitate care ridică mari întrebări cu privire la previzibilitatea legii în ceea ce priveşte reglementarea statutului unor profesii care presupun dedicaţie şi privaţiuni pentru servirea interesului public – magistraţii, personalul aeronautic, diplomaţii, grefierii etc. – şi pentru că pare să fi fost luată, cel puţin în cazul magistraţilor, cu ignorarea flagrantă, chiar premeditată, a jurisprudenţei anterioare pe această temă a Curţii Constituţionale”, a scris preşedintele ICCJ, Corina Corbu.

Rezultatul final al votului din Parlament privind pensiile era previzibil, însă judecătoarea Corina Corbu consideră ca fiind „stupefiantă” prin modalitatea concretă în care a fost asoptat, cu ignorarea principiului cooperării loiale între autorităţile statului, cu ignorarea argumentelor aduse din interiorul sistemului judiciar.

Rezultatele acestui demers se vor reflecta negativ asupra serviciului public al justiţiei, la care apelează anual milioane de cetăţeni, spune magistratul.

„Ca judecători suntem educaţi să ne inhibăm partea emoţională, în special în comunicarea publică. Însă nu trăim închişi în sediul Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie, facem parte din societate şi cunoaştem că opinia majoritară a cetăţenilor la acest moment este în mod vehement împotriva pensiilor de serviciu. De asemenea, nu îmi voi permite niciodată să spun într-o ţară democratică că societatea greşeşte sau că opinia poporului român poate fi ignorată”, mai transmite Corbu.

Celelalte puteri ale statului tratează justiţia, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o „Cenuşăreasă”, iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de „rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja„ celelalte puteri ale statului”.

„Atitudinea negativă a publicului faţă de justiţie în chestiunea pensiilor de serviciu mai are la bază, în mod justificat, gravele excese semnalate în acest domeniu în cazuri particulare. Ţin însă să amintesc că marea majoritate a acestor excese au ca sursă imperfecţiuni legislative pe care nu autoritatea judecătorească le-a introdus şi pe care nu autoritatea judecătorească nu le-a corectat timp de ani de zile, preferând să le ignore. Aceste excese trebuie corectate, cu fermitate. (...) Nu se poate însă atinge un astfel de rezultat afectând cea mai importantă resursă de care beneficiază orice sistem judiciar, respectiv cea umană”, mai adaugă sursa citată.

Puţină lume s-a gândit la consecinţele pe termen lung ale unei astfel de măsuri, mai ales la faptul că tinerii vor putea fi atraşi mai greu spre profesie.

„Pensiile magistraţilor nu sunt ”pensii speciale” şi nu sunt nici ”pensii nesimţite”. Excesele trebuie sancţionate şi corectate, însă pentru marea majoritate a colegilor mei pensiile de serviciu sunt o garanţie a independenţei, sunt un element care le permite să îşi îndeplinească funcţiunea socială. Pensiile de serviciu ale magistraţilor includ o componentă contributivă şi o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilităţile şi interdicţiile la care sunt supuşi”, mai punctează sefa instanţei supreme.

În scrisoarea deschisă, magistratul invită cetăţenii să se gândească la costul plătit de ţara noastră dacă nu avem o justiţie eficientă.

Corina Corbu prezintă şi câteva cifre referitoare la pensiile magistraţilor.

- Numărul pensiilor de serviciu ale magistraţilor aflate în plată – 3800-4000. Cele ale grefierilor – aproximativ 1800-2000. Numărul pensiilor aşa-zis-”speciale” care vor rămâne în plată şi în condiţiile intrării în vigoare a propunerii legislative adoptate ieri de Parlament – aproximativ 170.000 .
- Volumul total de activitate al instanţelor judecătoreşti în 2018, pentru că sunt ultimele date statistice disponibile public, - 2.946.106 de dosare.

- Încărcătura medie de dosare per judecător în 2018- 1129 cauze/judecător la judecătorii, 655 la tribunale, 586 la curţile de apel, 1152 de cauze/judecător la nivelul instanţei supreme.

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” şi 21 de abţineri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iccj,
corina corbu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici