Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care modifică un act normativ privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, care are ca scop înlocuirea sau reducerea folosirii animalelor în astfel de proceduri, anunţă Administraţia Prezidenţială.

774 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice

Foto: Pixabay

"Prezenta lege instituie măsuri de protecţie a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri educative şi, în acest scop, prevede norme ce reglementează următoarele: (4) Eliminarea durerii, a suferinţei, a stresului sau a vătămărilor de durată prin utilizarea eficace a metodelor anestezice, analgezice ori a altor metode nu exclude utilizarea unui animal în proceduri din domeniul de aplicare a prezentei legi", se arată în legea adoptată, decizional, de Camera Deputaţilor, pe 27 iunie, şi promulgată joi de şeful statului.

Actul normativ mai prevede că "atunci când este posibil, se utilizează o metodă sau o strategie de testare satisfăcătoare din punct de vedere ştiinţific, care nu implică utilizarea animalelor vii".

Legea introduce măsuri de protecţie şi în cazul animalelor capturate în sălbăticie.

"Art 8 (3) Capturarea animalelor în sălbăticie se face de către persoane competente, şi prin metode care nu provoacă animalelor durere, suferinţă, stres sau vătămări de durată care pot fi evitate. (5) În situaţia în care, după capturare sau în timpul acesteia, se constată că animalul este rănit ori într-o stare de sănătate precară, acesta este examinat de către un medic veterinar sau o altă persoană care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 24 şi se iau măsuri de reducere la minimum a suferinţei animalului sau, în cazul în care există o justificare ştiinţifică, autoritatea competentă poate acorda derogări de la cerinţa de a lua măsuri pentru a reduce la minimum suferinţa animalului", potrivit sursei citate.

Dispoziţiile legii promulgate de Klaus Iohannis se aplică în cazul următoarelor animale: "animale neumane vertebrate vii, inclusiv forme larvare care se hrănesc autonom şi forme fetale de mamifere începând cu ultima treime a stadiului lor normal de dezvoltare; cefalopode vii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici