Preşedintele Motivation: 30 milioane de euro necolectaţi de la angajatori care nu încadrează persoane cu handicap

Angajatorii cu peste 50 de angajaţi ar trebui să plătească 50% din salariul de bază minim brut pe ţară pentru fiecare loc de muncă pentru persoane cu handicap neocupat, însă nu toţi fac acest lucru, în 2011 fiind 30 de milioane de euro necolectaţi, a declarat, marţi, preşedintele Motivation România.

446 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Motivation: 30 milioane de euro necolectaţi de la angajatori care nu încadrează persoane cu handicap

Preşedintele Motivation: 30 milioane de euro necolectaţi de la angajatori care nu încadrează persoane cu handicap

Preşedintele Motivation România, Cristian Ispas, a precizat că, potrivit Legii 448/2006 privind protecţia persoanelor cu handicap, angajatorii cu mai mult de 50 de salariaţi sunt obligaţi să încadreze persoane cu handicap în proporţie de patru la sută din personal.

Dacă nu doresc să facă acest lucru, angajatorii pot să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate sau să plătească la bugetul de stat o sumă reprezentând 50 la sută din salariul de bază minim brut pe ţară pentru fiecare loc de muncă neocupat.

Cu toate acestea, în 2011, din 140.000 de locuri de muncă rezervate, doar 27.773 au fost ocupate, fiind 75.000 de locuri de muncă neocupate pentru care se plăteşte cota şi 36.000 pentru care nu se plăteşte, ceea ce înseamnă aproximativ 30 de milioane de euro necolectaţi.

Cristian Ispas a precizat că pentru statul român ar fi mai eficient dacă persoanele cu dizabilităţi ar munci, iar sumele colectate ar fi folosite pentru finanţarea programelor de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi.

Doar 12,04 la sută dintre cele aproape 700.000 de persoane cu dizabilităţi sunt angajate, pregătirea inadecvată şi oferta redusă de locuri de muncă fiind principalele cauze pentru procentul redus, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, la dezbaterea organizată de Fundaţia Motivation.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a precizat că, la sfârşitul lunii iunie, în România erau înregistrate 690.496 de persoane cu dizabilităţi (adulţi şi copii), cei mai mulţi (673.359) fiind în familie.

"Doar 12,04 la sută dintre cei adulţi sunt angajaţi", a declarat ministrul Muncii, precizând că deşi numărul a crescut, de la 9.640 de persoane angajate în 2003, la 27.773 în 2011, rămâne totuşi redus.

Sulfina Barbu a spus că pregătirea inadecvată ar putea constitui o piedică, dar organizaţiile neguvernamentale au la îndemână Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi pot aplica pentru recalificarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit Fundaţiei Motivation, România se află mult sub media din multe ţări europene, unde rata de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi este de 50 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici