Preşedintele SRM: Medicii trebuie să susţină vaccinarea, dacă sunt împotrivă pot pierde dreptul de practică

Medicii şi asistenţii trebuie să susţină vaccinarea copiilor, iar dacă sunt împotriva imunizării riscă să piardă dreptul de liberă practică, potrivit unui proiect al legii vaccinării, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM).

234 afișări
Imaginea articolului Preşedintele SRM: Medicii trebuie să susţină vaccinarea, dacă sunt împotrivă pot pierde dreptul de practică

Alexandru Rafila (Foto: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto)

"Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic şi va fi suspus dezbaterii publice. În proiect sunt şi sancţiuni pentru părinţii care refuză în mod repetat accesul copiilor la vaccinare. Ne preocupă foarte mult, atitudinea personalului medical care trebuie să susţină vaccinarea. Pentru cei care se manifestă împotrivă, vom discuta cu Colegiul Medicilor şi cu Ordinul Asistenţilor. S-ar putea să piardă dreptul de liberă practică. Noua lege va asigura accesul continuu la acest vaccin, accesul la informaţie de bună calitate, pentru toţi profesioniştii din sănătate", a declarat Alexandru Rafila la conferinţa "Îmbunătăţirea comunicării dedicate programelor de imunizări şi sănătăţii publice".

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie va exista o categorie de copii care nu va fi imunizată.

"Copiii care vor avea recomandări medicale din partea unei comisii de specialitate ca să nu fie vaccinaţi, nu vor fi. Persoanele care refuză vaccinarea sunt atât persoane cu educaţie, dar şi cele fără. Vorbim de extreme", a mai spus Rafila.

La rândul ei, Valeria Herdea, din cadrul Asociaţiei de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, a spus în cadrul conferinţei că medicii care au depus jurământul lui Hipocrate nu vor fi împotriva vaccinării.

"Niciun medic care a depus jurământul lui Hipocrate nu va spune nu vaccinării. Dacă sunt medici care nu susţin prevenţia şi nu recomandă vaccinarea sau sunt împotriva imunizării, consider că ar trebui să urmeze un curs de updatare ca să aducă informţia la zi. Ei trebuie să fie foarte bine consiliaţi, iar după aceea, dacă îşi menţin această atitudine, lucrurile ar trebui discutate la nivel de Colegiul Medicilor. Asociaţia de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, promovează şi susţine cursuri de informare şi educare atât a medicului şi asistentului, dar şi a părinţilor. Invităm pe toţi colegii care mai au dubii legate de vacinare, după ce au terminat o facultate de medicină să ni se alăture", a precizat Valeria Herdea.

Potrivit medicului, este esenţial ca toată lumea să înţeleagă riscurile nevaccinării şi beneficiile imunizării.

"Este esenţial să înţelegi riscurile dacă nu te vaccinezi, care sunt beneficiile dacă te vaccinezi. Să înţelegi că poţi distruge sănătatea copilului tău şi apoi pe a celor din jur. Practic, vaccinarea fiind o normă socială, care se impune ca o activitate de siguranţă naţională. Nu cred că ar trebui discutată oportunitatea vaccinării atâta timp cât speciliştii o recomandă pe bază de dovezi ştiinţifice foarte sigure", a mai spus Herdea.

Potrivit medicului, printre copiii care rămân nevaccinaţi sunt şi cei ai căror părinţi lucrează în străinătate.

"Sunt şi copii care rămân nevaccinaţi, mai ales transfrontalierii, ai căror părinţi lurează în străinătate. Mai sunt părinţi care, din păcate, nu îi aduc pe copii la timp, la vaccinare şi părinţii nehotărâţi care amână. Lipsa vaccinului este şi ea o problemă, este adevărat. Acest lucru poate să scadă încrederea populaţiei în vaccinare. Campania de informare este în derulare. Dar, medicii care fac propagandă împotriva vaccinării trebuie sancţionaţi", a adăugat Valeria Herdea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici