Preşedintele UDMR despre Academia Română: Intenţia este să nu existe reprezentare maghiară în România

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reclamat atacurile la adresa Uniunii pentru a ajunge sub pragul de 5%, acuzând instituţii ale Academiei Române că au intenţia de a nu exista reprezentare maghiară în România şi ca un partid mixt să preia această reprezentare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1687 afișări
Imaginea articolului Preşedintele UDMR despre Academia Română: Intenţia este să nu existe reprezentare maghiară în România

Preşedintele UDMR despre Academia Română: Intenţia este să nu existe reprezentare maghiară în România

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Oradea, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, că intenţiile le-a văzut până acum din alte direcţii şi nu din cetatea ştiinţei româneşti, apreciind că aceste lucruri trebuie recunoscute şi nu „măturate sub preş”.

„Mai avem peste 70 de zile până la alegeri, iar în urmă cu doi ani şi jumătate am avut succes, ceea ce ne-a dat curaj. Întrebarea este dacă acest succes poate fi repetat la europarlamentare şi în anii care vin în condiţiile în care suntem destul de des atacaţi şi este vădit clar că se încearcă să ne împingă sub 5%. Dacă cineva nu citeşte altceva decât că Academia Română, una dintre instituţiile acesteia, conducătorul acesteia, şi nu doresc să dau nume, ce fel de studii publice, atunci este clar, şi nu este vorba despre un partid politic sau o organizaţie, care sunt intenţiile. Intenţia este să nu existe reprezentare maghiară în România, ca un partid mixt să preia reprezentarea maghiarilor, ca maghiarii să fie categorisiţi pe marginea unei ideologii. Aceste intenţii le-am văzut până acum din alte direcţii şi nu din cetatea ştiinţei româneşti. Trebuie recunoscut acest lucru, trebuie să vorbim, nu este ceva ce poate fi măturat sub preş, nu este o glumă, este ceva extrem de serios, nu este ceva ce poate fi uitat de pe o zi pe alta”, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că anul 2019 va fi unul greu, aspect care se va reflecta şi în campania electorală pentru europarlamentare.

„Avem nevoie de fiecare coleg, de fiecare primar şi consilier care se poate adresa maghiarilor pe plan local. (...) În momentul de faţă trebuie să ne apărăm, să ne protejăm şi vedem că, în momentul în care vrem să facem acest lucru, suntem atacaţi. Creştin fiind, îmi imaginez că atunci când iau o palmă, să întorc obrazul şi pot să fac asta până sunt bătut măr, dar când este vorba de comunitate nu pot accepta o astfel de atitudine. Atunci când am protejat şi apărat simbolurile comunităţii maghiare am reprezentat cauza comunităţii, am dat un răspuns la acest discurs al urii. Când este vorba despre comunitate, avem sarcina să protejăm comunitatea, simbolurile şi valorile”, a conchis Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici