Preşedinţia a restituit cererea de pensionare a judecătoarei Elena Turcu

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, a anunţat, joi, în plenul Consiliului, că Preşedinţia a restituit cererea de pensionare a judecătoarei Elena Turcu, întrucât nu îndeplinea condiţiile de pensionare.

85 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia a restituit cererea de pensionare a judecătoarei Elena Turcu

Preşedinţia a restituit cererea de pensionare a judecătoarei Elena Turcu

Astfel, cererea judecătoarei Elena Turcu va fi pusă din nou în discuţia CSM, după ce Comisia juridică a Consiliului va exprima un punct de vedere.

În urmă cu o lună, Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de cererea de pensionare a preşedintelui Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa, Elena Turcu, acuzată că ar fi condus sub influenţa alcoolului. Judecătoarea Elena Turcu şi-a făcut formalităţile de pensionare încă de anul trecut, Direcţia de pensii eliberându-i decizia de pensionare în 20 decembrie 2007.

Potrivit legii, magistraţii se pot pensiona anticipat după 20 de ani de activitate, Elena Turcu având 21 de ani şi jumătate. La calcularea pensiei se aplică o reducere de unu la sută din valoarea acesteia până la momentul în care se împlinesc 25 de ani de încadrare în magistratură.

Soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul judecătoarei la Tribunalul Dâmboviţa Elena Turcu, acuzată că ar fi condus sub influenţa alcoolului, a fost infirmată de procurorul ierarhic superior de la Parchetul instanţei supreme, Marius Iacob, care a dispus reluarea şi completarea cercetărilor pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicule având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 0,78 grame pe litru. De asemenea, anchetatorul a dispus cercetarea judecătoarei pentru părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie care efectuează ancheta la locul faptei.

În 20 august 2008, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispuns neînceperea urmării penale în cazul judecătoarei Elena Turcu, deoarece probele prelevate de anchetatori nu erau legale şi conforme.

Potrivit rezutatelor buletinului de analiză toxicologică a alcoolemiei, emis de Serviciul de Medicină Legală Prahova, Elena Turcu avea un gram de alcool la o mie mililitri de sânge.

Împotriva soluţiei de neîncepre a urmării penale au făcut plângere agenţii de poliţie Constantin Marius Marin, Sorin Mutu şi Mihail Alexandru Simion, precum şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. Iniţial, plângerea lor a fost respinsă, însă în noiembrie 2008 ei au cerut redeschiderea dosarului.

Citeşte şi:

Soluţia de NUP în cazul judecătoarei Elena Turcu, infirmată

Judecătoarea Elena Turcu a cerut pensionarea

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici