Presiune pe spitalele COVID-19: Consumul zilnic de oxigen a crescut cu sute de metri cubi la Victor Babeş, în Timişoara

  • Judeţul Timiş a ajuns la 16.529 cazuri de coronavirus
  • 51 de pacienţi cu coronavirus sunt la terapie intensivă
  • La Spitalul Victor Babeş consumul de oxigen a crescut de 13 ori
481 afișări
Imaginea articolului Presiune pe spitalele COVID-19: Consumul zilnic de oxigen a crescut cu sute de metri cubi la Victor Babeş, în Timişoara

Tot auzi în ultima vreme ce presiune e pe spitalele COVID-19, mai ales pe secţiile de terapie intensivă. Dar cum poţi cuantifica asta, în afară de numărul de pacienţi? Uite cât a crescut, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, consumul de oxigen, vital pentru bolnavii în stare gravă.

„Dacă înainte consumam 1.300-1.500 de metri cubi pe săptămână, acum avem 2.500 de metri cubi pe zi. Pune în funcţiune un al doilea stocator de oxigen şi sperăm să avem capacitate de 20.000 de metri cubi, când ele sunt pline. Vă daţi seama că tot spitalul este racordat la sistemul de oxigen şi de asta trebuie să avem o atenţie sporită. Avem oameni special antrenaţi să se ocupe doar de oxigen”, spune Cristian Oancea, manager al Spitalului Victor Babeş din Timişoara.

Butelia uriaşă din curtea spitalului, trebuie umplută de două ori pe săptămână. Doar aşa toţi bolnavii pot respira.

Oxigenul medical ajunge la spital sub formă lichidă, iar pentru a fi transformat în gaz trece prin acest vaporizator. Are o temperatură de -183 de grade, iar din cauza consumului extrem de ridicat din ultima perioadă, acest dispozitiv este zilnic îngheţat. Lucru care nu s-a întâmplat, spune personalul tehnic, în ultimii 30 de ani.

Pentru ca sistemul să nu cedeze, un angajat stă cu ochii pe butelie, în fiecare minut.

„Vaporizatorul se dezgheaţă de două ori pe zi, din cauză că îngheaţă şi scade presiunea pe conducta principală cu un bar. Ce înseamnă asta ? Manometrul este legat la 6 bari şi ajunge la 5 bari. Ca să ajungă la bolnav, trebuie să îl dezgheţăm, să ajungă la 6 bari, ca să aibă bolnavul suficient”, explică Florin Jurescu, Serviciul Tehnic la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

La Spitalul Victor Babeş din Timişoara ajung doar pacienţi COVID-19 în stare gravă. Toate saloanele sunt conectate la reţeaua de oxigen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici