Prezenţa polenului în miere de la un organism modificat genetic va fi semnalată pe etichetă

Comisia Europeană a adoptat pe 21 septembrie o propunere ce prevede aplicarea normelor de etichetare referitoare la prezenţa organismelor modificate genetic (OMG) în alimente, în cazul mierii care conţine polen de la o plantă modificată genetic.

544 afișări
Imaginea articolului Prezenţa polenului în miere de la un organism modificat genetic va fi semnalată pe etichetă

Prezenţa polenului în miere de la un organism modificat genetic va fi semnalată pe etichetă (Imagine: Andrei Spirache/ Mediafax Foto)

Acest aspect a apărut în contextul unui litigiu privind statutul juridic al mierii, după ce s-a constatat că mierea unui apicultor german conţinea polen de porumb modificat genetic MON 810. Instanţa germană a sesizat Curtea Europeană de Justiţie în acest caz în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare, potrivit www.europa.eu.

În 6 septembrie 2011, Curtea Europeană de Justiţie a pronunţat o hotărâre în care a indicat că: a) înţelegerea anterioară a domeniului de aplicare al legislaţiei referitoare la OMG-uri este greşită (această legislaţie era pe deplin aplicabilă polenului modificat genetic din miere) şi că b) polenul din miere trebuie considerat ca fiind un ingredient.

Pe de altă parte, propunerea CE recunoaşte că polenul este un constituent natural şi nu un ingredient al mierii: acesta intră în stup ca urmare a activităţii albinelor şi se regăseşte în miere indiferent dacă apicultorul intervine sau nu.

Astfel, în conformitate cu standardele internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), propunerea defineşte polenul ca fiind un constituent natural al mierii, nu un ingredient al acesteia.

Prin urmare, întrucât polenul este considerat a fi un constituent natural al mierii, normele UE în materie de etichetare, care impun o listă de ingrediente, nu se aplică.

Propunerea Comisiei nu va afecta însă concluzia Curţii în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei referitoare la OMG-uri în cazul polenului modificat genetic din alimente. În special, propunerea respectivă nu modifică concluzia Curţii potrivit căreia mierea care conţine polen modificat genetic poate fi introdusă pe piaţă numai în cazul în care face obiectul unei autorizaţii eliberate în conformitate cu legislaţia.

De asemenea, vor fi aplicabile normele în materie de etichetare referitoare la prezenţa OMG-urilor în alimente.

UE reprezintă aproximativ 13 la sută (200.000 de tone) din producţia de miere la nivel mondial: Spania este cel mai mare producător de miere (33.000 de tone), urmată de Italia, Ungaria şi România (care produc fiecare aproximativ 22 000 de tone) şi de Portugalia (21.000 de tone). Importurile de miere în UE se ridică la aproximativ 140.000 de tone şi reprezintă 40 la sută din consumul total al UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici