Pricopie: În şcolile din România se întâmplă zilnic cel puţin un caz de violenţă

Cel puţin un caz de violenţă se petrece zilnic în şcolile din România, nu toate incidentele de acest fel fiind grave, iar o realitate ascunsă din acelaşi mediu este cea a consumului de alcool, droguri şi tutun, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

383 afișări
Imaginea articolului Pricopie: În şcolile din România se întâmplă zilnic cel puţin un caz de violenţă

Pricopie: În şcolile din România se întâmplă zilnic cel puţin un caz de violenţă

"Cred că, în momentul de faţă, trebuie să facem o radiografie a violenţei în şcoli. Constatăm că în şcolile din România, în fiecare zi, se întâmplă cel puţin un caz de violenţă. Sigur, nu toate sunt grave. Acest fenomen este unul complex şi, prin urmare, măsurile trebuie să fie complexe. Toţi actorii din sistemul educaţional trebuiesc implicaţi. Am făcut o monitorizare strictă la ceea ce se întâmplă în şcoli, săptămânal având videoconferinţe cu inspectorii generali. Măsurile trebuie luate în şcoli, în inspectorate, dar împreună cu părinţii", a spus Pricopie, la analiza actelor de violenţ în şcoli, realizată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Poliţia Capitalei.

Pricopie a mai spus, cu acelaşi prilej, că o realitate ascunsă de unii este cea a consumului de alcool, droguri, tutun în şcolile româneşti.

"O realitate este consumul de alcool, tutun, droguri. Mulţi ascund să spună, dar există consum de droguri în şcoli. Ministerul Edcuaţiei are un dialog permanent cu organele de specialitate, în vederea combaterii consumului de droguri în şcoli", a afirmat Pricopie.

În acelaşi context, ministrul Educaţiei a precizat că instituţia pe care o conduce vrea să acorde o atenţie deosebită rolului cercetătorilor, întrucât este nevoie de un punct de vedere al specialiştilor care să observe şi să facă "fotografia" sistemului.

"Este necesară o echipă de cercetători, care să analizeze documentele privind violenţa în şcoli. Problema violenţei în şcoli va fi pe agenda noastră destul de mult timp. La anul, peste doi ani, vom discuta despre problema violenţei în şcoli. Prevenţia va duce la scăderea violenţei în mediul şcolar. Ministerul Educţiaie are deja un proiect pentru violenţa în şcoală. Acest proiect va urma două trasee: o analiză făcută de cercetători şi una interinstituţională, iar după aceea vom pune în dezbatere publică proiectul", a declarat ministrul.

Şeful ISMB, Constantin Trăistaru, a declarat că Inspectoratul va posta, pe site-ul propriu, ghiduri care să aibă ca scop combaterea violenţei în şcoli, dar şi o arondarea şcolilor la secţiile de poliţie din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici