Prima întâlnire a noului Consiliu Superior al Magistraturii. Preşedintele României participă la şedinţă/ Noul CSM, sfătuit să se ţină departe de politicieni şi de "presa în care domină scatofagul"

Magistraţii care au făcut parte din CSM în ultimii şase ani s-au întâlnit, vineri, cu noua componenţă a consiliului, pentru predarea mandatului. La prima şedinţa a noului Consiliu Superior al Magistraturii participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

1285 afișări
Imaginea articolului Prima întâlnire a noului Consiliu Superior al Magistraturii. Preşedintele României participă la şedinţă/ Noul CSM, sfătuit să se ţină departe de politicieni şi de "presa în care domină scatofagul"

Prima întâlnire a noului CSM. Preşedintele României participă la şedinţă

La şedinţa de vineri participă preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind invitat în fiecare an la şedinţa în care se alege conducerea Consiliului Superior al Magistraturii. Iohannis nu a făcut nicio declaraţie jurnaliştilor când a ajuns la sediul Institutului Naţional al Magistraturii (INM), acolo unde are loc şedinţa.

Senatul a validat, în şedinţa plenului din data de 27 decembrie, lista magistraţilor aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), decizia fiind luată cu unanimitate de voturi..

Din CSM fac parte Simona Camelia Marcu - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Mariana Ghenea - ÎCCJ, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara, Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Cristian Mihai Ban- Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Noul CSM, sfătuit să se ţină departe de politicieni şi de "presa în care domină scatofagul"

Noul Consiliul Superior al Magistraturii a fost sfătuit,vineri, în prima şedinţă, să evite întâlnirile informale cu politicienii care încearcă să îi "curteze",aşa cum au făcut şi cu vechiul CSM şi să se ţină departe de "presa în care domină scatofagul".

"Nu aş recomanda sub nicio formă întalniri informale cu politicienii. Vor încerca să vă curteze, cum au încercat şi la noi, vă sfătuiesc să-i respingeţi din prima", i-a sfătuit judecătorul Cristi Danileţ pe membrii noului CSM.

Noul CSM a fost sfătuit şi să poarte discuţiile aprinse "cu uşile închise" şi să nu uite că "justiţia este un serviciu public".

"Să nu uităm că lucrăm în slujba cetăţeanului şi indiferent cât nu suntem de acord cu sintagma «justiţia este un serviciu public», o să ajungem, sper, la conştiinţa că este într-adevar un serviciu public, iar cetăţeanul are nevoie de magistraţi competenţi şi necorupţi. Din păcate, un număr de aproximativ 200 de judecători şi procurori au fost sancţionaţi disciplinar şi penal în ultimii şase ani, ceea ce mie mi se pare îngrozitor", a spus Cristi Danileţ.

Fostul preşedinte al CSM Mircea Aron a susţinut, în prima şedinţă a noului for, că ar fi bine ca statutul magistraţilor să rămână la fel şi a afirmat că are "mari temeri" în ceea pe priveşte modificarea sistemului de indemnizaţii.

"Trebuie apărat pentru că, în general, în afara statului român, s-au făcut aprecieri pozitive în toate zonele în care noi am participat la întâlniri cu alţi membri ai sistemului judiciar din Europa. Este bine să rămână în continuare la fel (statutul magistratului-n.r.). Acum, pe ultima sută, aţi văzut că s-au modificat, prin decizii ale Curţii Constituţionale, s-au modificat şi indemnizaţiile în ceea ce îi priveşte pe judecători. Ar fi bine ca ele să rămână la fel. În ceea ce mă priveşte am mari temeri că se va încerca să umble la acest sistem de indemnizaţii", a spus fostul preşedinte al CSM Mircea Aron.

Cât priveşte răspunderea magistraţilor, Mircea Aron a spus că noul CSM "sigur" ştie mai bine cum să nu se transforme într-o "umilinţă".

"Pe răspundere sunt sigur că ştiţi mai bine decât noi cum să nu se transforme într-o umilinţă şi în aşa fel cum independenţa magistratului să nu fie afectată, aşa cum se pare că se doreşte a fi concepută răspunderea magistratului", a spus Mircea Aron.

Fostul preşedinte CSM a spus că este important să existe "o anumită coerenţă între membri" şi i-a avertizat pe membrii noului CSM cu privire la zonele media în care "domina scatofagul" şi se încearcă "creerea de disensiuni între membri astfel încat sistemul să nu funcţioneze cum ar trebui".

"Important este sa existe o anumită coerenţă între membri. Ceea ce nu a fost bun în activitatea Consiliului, este că am demarat destul de greu şi am găsit o coerenţă în paşii pe care i-am urmat abia dupa doi sau trei ani. Avem şi un ghid de comunicare cu foştii membri. Este bine că atunci când comunicaţi să comunicaţi lucrurile importante, altfel, încet, încet lucrurile se vor eroda şi dacă fiecare va aparea prin tot felul de zone media, şi sunt har Domnului, dar nu stiu de ce zic asta, sunt unele care nici nu merită să fie pomenite. Sunt zone în care domina scatofagul, în care domină lucrurile urâte, în care se încearcă crearea de disensiuni între membri, astfel încât. sistemul să nu funcţioneze cum ar trebui", a mai spus fostul preşedinte al CSM Mircea Aron.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici