Prima perdea forestieră de protecţie a Autostrăzii Soarelui, plantată pe 8 kilometri. Următoarele, anul viitor

Prima perdea forestieră de protecţie în cadrul programului stabilit prin OUG nr. 38/2014 este plantată, începând de marţi, de Romsilva, pe aproximativ 8 kilometri de-a lungul A2, urmând ca plantările acestor perdele să fie reluate anul viitor.

879 afișări
Imaginea articolului Prima perdea forestieră de protecţie a Autostrăzii Soarelui, plantată pe 8 kilometri. Următoarele, anul viitor

Prima perdea forestieră de protecţie a Autostrăzii Soarelui, plantată pe 8 kilometri. Următoarele, anul viitor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat pentru MEDIAFAX, că, prin plantarea de marţi, pe o lungime de 7,9 kilometri de-a lungul A2, în apropiere de Feteşti, începe implementarea programului de realizare a perdelelor forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale, prevăzut în ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 38/2014. În România, necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale este de 1.752 de kilometri, potrivit ordonanţei.

Acestea urmau să fie plantate, din toamnă, pe terenuri private, acolo unde proprietarii erau de acord, şi respectiv pe terenuri expropriate, însă în acest moment, în afara tronsonului de la Feteşti, care era în proprietatea statului, nu sunt alte terenuri disponibile, a precizat Crăciunescu.

Acesta a mai spus că Romsilva aşteaptă exproprieri pe celelalte tronsoane sau acordul proprietarilor, pentru a relua plantările de perdele forestiere de protecţie anul viitor, în primăvară.

Totodată, Crăciunescu a precizat că Romsilva se va ocupa de plantări pe terenurile statului, în timp ce celelalte pot fi făcute de firme particulare.

În prezent, în România există perdele de protecţie a autostrăzilor şi drumurilor naţionale pe o suprafaţă de 700 de hectare, necesarul fiind de aproximativ 20.000 de hectare, a mai precizat, pentru MEDIAFAX, Adam Crăciunescu.

Perdeaua de protecţie a Autostrăzii Soarelui, începută marţi de Romsilva, în apropiere de Feteşti, va fi realizată pe aproximativ 20 de hectare din aproximativ 120.000 de puieţi din speciile frasin, ulm de Turkestan, pin negru, sălcioară, păducel, măceş.

Această plantare este inclusă în campania de toamnă desfăşurată de Romsilva, în cadrul căreia va fi împădurită o suprafaţă de 1.819 de hectare şi regenerată pădurea pe o suprafaţă de 2.433 de hectare, după ce, în campania de primăvară, au fost regenerate pădurile pe suprafaţa de 11.484 de hectare.

Dacă în campania de primăvară lucrările de regenerare a pădurilor s-au realizat cu precădere în zonele de deal şi de munte, în campania de toamnă se vor realiza lucrări, mai ales în zona de câmpie, în silvostepă, în lunca şi Delta Dunării. Cele mai mari suprafeţe pe care Romsilva va regenera pădurea în această toamnă se regăsesc în fondul forestier administrat de direcţiile silvice Tulcea - 629 ha, Dolj - 543 ha, Ialomiţa - 320 ha, Brăila - 289 ha, Călăraşi - 281 ha, Constanţa - 277 ha.

Pentru consolidarea plantaţiilor executate în anii anteriori, în această toamnă se vor mai executa lucrări de completări pe suprafaţa de 169 ha şi de refacere a culturilor calamitate pe suprafaţa de 459 ha.

În vederea executării lucrărilor de împăduriri, de completări şi de refacere a culturilor calamitate, în această toamnă se vor utiliza peste 6,5 milioane de puieţi forestieri din speciile : stejar pedunculat, stejar brumăriu, plop negru hibrid, plop alb, frasin, salcâm, salcie etc.

Valoarea lucrărilor de împăduriri ce se vor executa în această toamnă va fi de circa 21 milioane de lei şi va fi suportată din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor al Romsilva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici