Prima rezervaţie de urşi, inaugurată oficial luni la Zărneşti

Prima rezervaţie de urşi din România a fost inaugurată oficial, luni, în oraşul Zărneşti, din judeţul Braşov, de Asociaţia "Milioane de Prieteni" şi Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor (WSPA), la doi ani de la înfiinţare.

320 afișări
Imaginea articolului Prima rezervaţie de urşi, inaugurată oficial luni la Zărneşti

Prima rezervaţie de urşi, inaugurată oficial luni la Zărneşti (Imagine: Mediafax Foto)

Asociaţia "Milioane de Prieteni" a inaugurat, luni, prima rezervaţie de urşi din România. Parcul se află la 70 de kilometri de municipiul Braşov, în oraşul Zărneşti şi are o suprafaţă de 70 de hectare de păşune şi teren împădurit, înconjurat cu 1.500 de metri de gard şi 15 kilometri de sârmă racordată la o tensiune de 8.000 de volţi. Investiţia este rezultatul unui parteneriat între Primăria Zărneşti, Asociaţia "Milioane de Prieteni" şi Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor, aceasta din urmă contribuind cu 1,5 milioane de euro la realizarea parcului.

În sanctuarul de la Zărneşti, urşii beneficiază de cele mai bune condiţii, în interiorul perimetrului îngrădit fiind amenajate bazine de apă, copaci pentru căţărat, locuri pentru hrănire şi adăposturi individuale.

Parcul poate adăposti o sută de urşi, însă în acest moment sunt în rezervaţie doar 36 de exemplare. Potrivit reprezentantei Asociaţiei "Milioane de prieteni", numărul acestora ar putea creşte dacă municipalitatea va aproba cererea asociaţiei, de a aduce în sanctuarul de la Zărneşti cei 30 de urşi pentru care Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a dat aprobare pentru împuşcare.

Includerea urşilor în rezervaţia "Libearty" se va face după reguli sanitar-veternare stricte.

"În primul rînd, orice urs adus în rezervaţie este ţinut un timp în carantină. Nu-l putem lăsa în libertate, pentru a nu transmite vreo boală celorlalţi. Apoi, una dintre primele operaţiuni este microciparea lor, pentru a putea fi urmăriţi, după care urmează sterilizarea. Nu ne propunem înmulţirea lor, ci doar să le oferim condiţii de trai similare celor din mediul lor natural", a precizat şefa Asociaţiei "Milioane de Prieteni", Cristine Lapis.

Rezervaţia va fi deschisă şi turiştilor care vor să vadă "pe viu" urşii. Chiar dacă a fost inaugurată oficial luni, turiştii o vor putea vizita cel mai devreme peste o săptămână. Între timp, Asociaţia "Milioane de Prieteni" şi reprezentanţii WSPA vor stabili condiţiile în care se poate vizita parcul.

Deocamdată, administratorii au stabilit doar că preţul unei vizite la rezervaţia de urşi de la Zărneşti va fi de 15 lei.

"Astăzi (n.r. - luni), este deschiderea oficială. Încă nu este totul finalizat, aşa că vom mai aştepta până când o să deschidem porţile rezervaţiei pentru toată lumea. Cert este că am hotărât ca cei care doresc să viziteze rezervaţia vor trebui să facă parte din grupuri organizate, însoţiţi de un ghid. Nu am stabilit încă zilele în care oamenii pot vizita ursuleţii, dar cel mai probabil acestea vor fi spre sfîrşitul săptămânii, pentru că cei mai mulţi preferă să se relaxeze în week-end", a declarat şefa Asociaţiei "Milioane de Prieteni", Cristine Lapis.

La Zărneşti, judeţul Brasov, a fost înfiinţată în urmă cu doi ani prima rezervaţie naturală pentru urşii captivi din România. Rezervaţia Libearty ocupă o suprafaţă de 70 de hectare de păşune împădurită şi este rezultatul unui proiect international realizat în colaborare de Asociaţia "Milioane de Prieteni" Braşov, Primăria Zărneşti, care a oferit gratuit terenul, şi Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor, care a alocat peste un milion de euro pentru finanţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici