Prima şcoală pentru copiii cu autism din România va fi inaugurată în toamnă, la Cluj

Prima şcoală din România pentru copiii care suferă de autism va fi inaugurată, în toamna acestui an, la Cluj-Napoca, urmând să aibă şapte clase pentru învăţământul preşcolar şi primar şi maximum 42 de elevi.

3843 afișări
Imaginea articolului Prima şcoală pentru copiii cu autism din România va fi inaugurată în toamnă, la Cluj

Prima şcoală pentru copiii cu autism din România va fi inaugurată în toamnă, la Cluj (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania (AAT), Milena Prună, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în această unitate de învăţământ se va preda după metode de învăţare în premieră naţională, în urma unei colaborări cu o şcoală de profil din Marea Britanie.

"Prima şcoală din România pentru copiii care suferă de tulburări de autism va fi inaugurată în toamna acestui an la Cluj-Napoca, urmând să funcţioneze 7 clase cu câte 6 elevi, deci vor fi maximum 42 de elevi. Vor fi clase din învăţământul preşcolar şi primar, de la grădiniţă până în clasa a IV-a, în care se va preda după metode în premieră naţională, în urma unei colaborări cu o şcoală de profil din Marea Britanie, care va superviza întreg procesul educaţional. Şcoala va beneficia de cabinete de logopedie, de kinetoterapie, ergoterapie, terapie prin muzică", a spus Prună.

Potrivit acesteia, până la începerea anului şcolar 2013-2014 vor fi organizate cursuri de instruire pentru viitorii profesori.

Şcoala va funcţiona în incinta sediului AAT din Cluj-Napoca, iar programul va fi între orele 8.00-16.00.

De asemenea, în cadrul şcolii va funcţiona şi o grădină senzorială, care va fi amenajată în spatele unităţii.

"Prin acest proiect, copiii vor avea acces la o serie de stimuli prin care învăţarea să fie mai eficientă. Copiii vor planta, împreună cu specialiştii, fructe, legume, vor avea un loc de joacă cu apă şi un loc de picnic, astfel încât să fie stimulaţi la nivel auditiv, olfactiv, tactil, gustativ. Este o modalitate prin care persoanele cu autism, care au un deficit senzorial, pot să înveţe foarte bine", a explicat Prună.

Şcoala va fi realizată în urma unui parteneriat public-privat, între AAT şi Consiliul Judeţean Cluj, prin Centrul de Educaţie Incluzivă al acestei instituţii.

Şcolarizarea va fi gratuită, copiii urmând să fie selectaţi de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, iar părinţii urmează să anunţe acest centru, care se ocupă de orientarea şcolară a copiilor.

"Vor trebui să precizeze că au copii care suferă de tulburări de autism, pentru că este o şcoală care se adresează exclusiv acestor copii, iar de la acest centru vor fi orientaţi spre noi. Copiii vor fi evaluaţi, se va face un plan de intervenţie, astfel încât să fim pregătiţi la începutul anului şcolar", a spus preşedintele AAT.

Milena Prună a menţionat că învăţătorii şcolii vor proveni din învăţământul de stat şi vor fi instruiţi special pentru a le putea preda copiilor cu autism, urmând să fie plătiţi de Consiliul Judeţean Cluj, iar fiecare clasă va beneficia şi de un specialist în terapii specifice acestei tulburări, plătit de AAT.

În anul 2012, în judeţul Cluj peste 400 de copii au fost diagnosticaţi cu tulburări de autism.

Reprezentanţii AAT marchează, marţi, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului printr-o serie de manifestări, printre care interacţiunea copiilor cu autism cu câini acreditaţi pentru terapie, cu un măgăruş şi specii de reptile.

În cursul serii, clădirea Casino din Cluj-Napoca va fi iluminată în albastru, culoarea oficială a Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului.

AAT a fost înfiinţată în anul 2006 la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici