Prima ŞEDINŢĂ a CSM, după boicotarea plenului. Revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare nu se va lua în discuţie

Prima şedinţă a CSM, după boicotarea plenului, este programată joi, la aceasta urmând să participe noii membri, reprezentanţi ai Societăţii Civile, pe ordinea de zi nefiind inclus raportul de audit în urma căruia ar fi putut fi revocată conducerea Inspecţiei Judiciare (IJ).

493 afișări
Imaginea articolului Prima ŞEDINŢĂ a CSM, după boicotarea plenului. Revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare nu se va lua în discuţie

Prima ŞEDINŢĂ a CSM, după boicotarea plenului. Revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare nu se va lua în discuţie

Potrivit ordinii de zi, raportul de audit privind managementul IJ pentru anul 2016 nu se va discuta în şedinţa de joi. Decizia ar fi fost luată la nivel de conducere, urmând ca raportul să fie analizat, cel mai probabil, după ce concluziile privind controlul la DNA vor fi prezentate în şedinţa de plen.

Este vorba despre raportul care ar fi putut atrage revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare, lucru ce a împărţit CSM în două tabere, la şedinţa anterioară, când mai mulţi membri au boicotat discuţiile.

Scandalul din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai putut fi ascuns la întâlnirea anterioară, odată cu şedinţa de plen suspendată din lipsă de cvorum. Acuzaţiile au fost grave: auditul Inspecţiei Judiciare la DNA ar fi deranjat, urmează să vină oameni „pregătiţi emoţional” şi se încalcă drepturile.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că va participa la şedinţa de joi. De altfel, ea a fost cea carea vorbit în termeni duri despre situaţia din Consiliul Superior al Magistraturii spunând că Inspecţia Judiciară va fi supusă unei „execuţii”. Efectele, susţine judecătoarea, sunt după controlul „fără tact şi respect” care a fost făcut la DNA.

„Am citit cu uimire avalanşa de materiale care mi-au ajuns pe mail zilele acestea. Ca într-o competiţie, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamaţii, formulate la adresa activităţii Inspecţiei Judiciare care se pare că şi-a realizat obiectivele 'fără tact şi respect' atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obişnuit pentru instanţe, reclamaţii venite nu doar de la vârful DNA ci şi din partea unor inspectori judiciari, îngrijoraţi de limitele controlului.”, arată Baltag.

Contestatarii au susţinut că intenţia era clară, şi anume revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare, fără ca cei vizaţi să se poată apăra.

„În şedinţa Comisiei nr.1 ale cărei lucrări s-au desfăşurat în data de 29 august 2017 s-a refuzat, în majoritate, să se acorde Inspecţiei Judiciare amânarea solicitată cu scopul de a pune la dispoziţia Consiliului un raport complet privind stadiul implementării recomandărilor raportului de audit, fiind exprimată neechivoc intenţia de a pune în discuţia Plenului de azi revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar şi a altor împrejurări de fapt exterioare acestuia. Subliniem pe această cale că art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale ne obligă să respectăm dreptul la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare, cu atât mai mult cu cât este vorba de funcţii de conducere obţinute prin parcurgerea unor proceduri de concurs”, menţionează magistraţii care au boicotat şedinţa de plen a CSM.

Semnatarii comunicatului de presă sunt Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Simona Marcu, reprezentant al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea, reprezentant al judecătorilor curţilor de apel, Nicoleta Ţînţ, reprezentant al judecătorilor curţilor de apel şi Evelina Oprina, reprezentant al judecătorilor tribunalelor.

Informaţii potrivit cărora la baza întregului scandal stă raportul de audit efectuat de Inspecţia Judiciară la DNA au apărut şi cu o zi înainte. Surse citate de media spuneau că se încearcă protejarea Laurei Codruţa Kovesi deoarece raportul ar fi unul devastator şi că o nouă conducere a Inspecţiei Judiciare ar putea să nu valideze acest raport.

Dar lucrurile nu au fost mai calme nici în Inspecţia Judiciară. Surse din sistem au declarat pentru MEDIAFAX că unii inspectori şi-au acuzat colegii că nu ar fi respectat legea în efectuarea controlului la DNA.

Inspecţia Judiciară a demarat, în 17 iulie, verificările la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei privind verificarea eficienţei manageriale de la DNA şi Parchetul General. Controlul s-a încheiat săptămâna trecută iar, până în 15 septembrie, inspectorii vor redacta concluziile, astfel încât raportul să ajungă în plenul CSM până în 6 octombrie.

În total, în plenul CSM, sunt 17 magistraţi şi doi reprezentanţi ai societăţii civile. Pentru ca într-o şedinţă să se poată lua decizii este nevoie de prezenţa a cel puţin 15 membri.

La şedinţa de plen anterioară nu erau aleşi reprezentanţii societăţii civile. Între timp, au fost nominalizaţi Victor Alistar şi Romeu Chelariu. Victor Alistar a fost propus pentru funcţia de membru al CSM de Transparency International România şi a fost susţinut de Asociaţia Magistraţilor din România. Romeu Chelariu a fost propus şi susţinut pentru CSM de Fundaţia „Camera de Arbitraj şi Mediere”.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu vor reprezenta societatea civilă pentru prima dată în cadrul plenului de joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici