Primar din Argeş, condamnat la 12 ani închisoare pentru obţinerea ilegală de fonduri prin APIA

Primarul comunei argeşene Corbeni, Daniel Dincuţă, şi fostul consilier local Daniel Ungureanu au fost condamnaţi la 12 ani de închisoare de către magistraţii Judecătoriei Curtea de Argeş, fiind acuzaţi de oţinerea ilegală a unor sume de bani din Fondul European de Garantare Agricolă.

2058 afișări
Imaginea articolului Primar din Argeş, condamnat la 12 ani închisoare pentru obţinerea ilegală de fonduri prin APIA

Primar din Argeş, condamnat la 12 ani închisoare pentru obţinerea ilegală de fonduri prin APIA (Imagine: Shutterstock)

Decizia instanţei nu este definitivă, ea fiind atacată cu recurs de către avocaţii celor doi, la Tribunalul Argeş.

În cazul primarului Daniel Dincuţă şi a fostului consilier local Daniel Ungureanu, ambii de la PSD, magistraţii au mai dispus şi interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de şapte ani, respectiv dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa sau de a exercita o profesie de natura celei de care s-au folosit pentru săvârşirea de infracţiuni.

De asemenera, instanţa i-a obligat pe cei doi şi la plata în solidar către APIA a sumei de peste 305.186 de lei, din care 224.672 reprezintă debitul principal, iar 80.513,60 lei constituie accesorii la această sumă adăugându-se accesoriile aferente până la data achitării integrale a debitului. Hotărârea Judecătoriei Curtea de Argeş nu este definitivă, ea fiind atacată cu recurs de către avocaţii celor doi inculpaţi la Tribunalul Argeş.

În noiembrie 2010, primarul comunei Corbeni, Daniel Dincuţă, şi fostul consilier local Daniel Ungureanu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în legătură cu obţinerea ilegală a unor sume de bani din Fondul European de Garantare Agricolă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti îl acuză pe Daniel Ungureanu de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, cu scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acest dosar, primarul comunei Corbeni este acuzat de complicitate la primele două infracţiuni pentru care este cercetat consilierul local.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie - mai 2007, Daniel Ungureanu, care intenţiona să obţină bani din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a întocmit şi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Argeş două cereri (Cerere de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2007 şi cerere de completare a declaraţiei de suprafaţă) în care a făcut menţiuni nereale şi şi-a atribuit în mod fictiv calitatea de utilizator a suprafeţei de 1.744,91 hectare teren păşune situat pe raza comunei Corbeni, judeţul Argeş, în condiţiile în care păşunea era folosită de locuitorii comunei.

În acest scop, Ungureanu a folosit un contract de arendare încheiat cu încălcarea prevederilor legale, la data de 31 mai 2007, între Consiliul Local Corbeni, în calitate de arendator, reprezentat de primarul Dincuţă şi persoana fizică Daniel Ungureanu, în calitate de arendaş, obiectul contractului fiind reprezentat de terenul respectiv situat în extravilanul localităţilor Corbeni şi Arefu, judeţul Argeş.

În acest mod, Ungureanu Daniel a obţinut pe nedrept suma de 160.994,37 lei (aproximativ 48.639 euro) reprezentând bani din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Ulterior încasării acestei sume, locuitorii comunei Corbeni au solicitat public relaţii de la Primăria Corbeni şi de la APIA Argeş cu privire la acordarea şi utilizarea acestor fonduri. În consecinţă, în 25 iunie 2008, aceşti bani au fost viraţi de către Daniel Ungureanu în contul Primăriei Corbeni şi au fost utilizaţi pentru plata unor lucrări şi prestări servicii efectuate de către diverşi agenţi economici. Cu toate acestea, fondurile au fost cheltuite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv întreţinerea păşunii în bune condiţii agricole şi de mediu.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în aces dosar cu suma de 160.994,37 lei.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile imobile aparţinând celor doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici