Primăria Bucureşti vrea să ia un împrumut de 800 mil. euro pentru a plăti o datorie de 500 mil. euro

CGMB a respins, miercuri, un proiect prin care municipalitatea cerea acordul pentru a lua un împrumut de 800 milioane de euro, cu care să plătească o datorie de 500 milioane de euro, consilierii PDL cerându-i lui Oprescu să specifice pe ce proiecte va fi cheltuită diferenţa de 300 milioane de euro.

266 afișări
Imaginea articolului Primăria Bucureşti vrea să ia un împrumut de 800 mil. euro pentru a plăti o datorie de 500 mil. euro

Euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de hotărâre respins de consilierii municipali prevede aprobarea contractării unei/unor finanţări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 800 de milioane de euro sau echivalentul în lei, în vederea restructurării datoriei de până la 500 milioane de euro şi contractării de noi credite.

Potrivit proiectului, contractarea finanţării rambursabile de 800 de milioane de euro, cu maturitate de până la 20 de ani, se face pentru realizarea investiţiilor publice de interes local şi pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăţii de capital (principal) în anul 2015 aferente emisiunii de euroobligaţiuni emise de Municipiul Bucureşti în 2005.

Consilierii PDL nu au votat acest proiect, cerându-i primarului general Sorin Oprescu să specifice pe ce va fi cheltuită diferenţa de 300 de milioane de euro.

Preşedintele de şedinţă, Călin Murg, a spus că PDL nu va vota acest proiect până când consilierii nu vor şti defalcat pe ce vor fi cheltuiţi cei 300 de milioane de euro.

Murg a mai propus ca acest proiect să fie împărţit în două, unul care să vizeze împrumutul de 500 de milioane de euro pentru plata datoriei, pe care ei îl vor aproba şi altul pentru împrumutul diferenţei de 300 de milioane de euro.

Primarul general Sorin Oprescu i-a acuzat pe consilierii PDL că nu validează nici măcar intenţia de obţinere a acestui credit, că nu au bunăvoinţa de a începe procesul pentru obţinerea finanţării rambursabile, fiind a treia oară când acest proiect este introdus pe ordinea de zi.

Călin Murg a declarat, într-o conferinţă de presă înaintea şedinţei CGMB, că primarul Sorin Oprescu le-a propus "o sindicalizare a tuturor băncilor în jurul BCR".

La rândul său, Sorin Oprescu a precizat că toate băncile doresc să dea aceşti bani şi că Primăria Capitalei are oferte cu o dobândă cuprinsă între 2,5 şi 3,2 la sută.

Murg a precizat însă că la această dobândă se adaugă dobânda Euribor, ajungându-se astfel la aproximativ cinci la sută.

În expunerea de motive a proiectului, primarul general arată că Municipiul Bucureşti derulează în prezent 11 finanţări rambursabile, în calitate de împrumutat, subîmprumutat sau garant.

Finanţările sunt de la Banca Europeană de Investiţii, Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru realizarea şi modernizarea sistemului dse termoficare, infrastructură urbană, infrastructură şcolară, reabilitarea staţiei de ape uzate de la Glina, reabilitarea zonei istorice, managementul traficului, modernizarea sistemului de alimentare cu apă.

Acestea sunt contractate pentru perioade de până în 25 de ani, unele fiind scadente în 2015. Printre acestea este şi emisiunea de obligaţiuni de 500 de milioane de euro pentru investiţii publice de interes local, contractată în 2005 pe o perioadă de zece ani, cu rambursare integrală în 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici