Primăria Capitalei alocă peste 1 milion de lei pentru a stabili dacă şi cum poate fi demolată Cathedral Plaza

Primăria Capitalei caută consultanţi pentru evaluarea construcţiei Cathedral Plaza, contractul, estimat la peste un milion de lei, finanţat de la bugetul local şi cu o durată de şase luni din momentul adjudecării, vizând inclusiv stabilirea modalităţilor de demolare a construcţiei.

240 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei alocă peste 1 milion de lei pentru a stabili dacă şi cum poate fi demolată Cathedral Plaza

Primăria Capitalei alocă peste 1 milion de lei pentru a stabili cum poate fi demolată Cathedral Plaza (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit unui anunţ al instituţiei, publicat în SEAP, consultantul va fi selectat printr-o licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Firmele interesate de acest proiect pot depune ofertele până la 19 iunie.

Conform Caietului de Sarcini, propunerea tehnică trebuie să includă, într-o primă fază, impactul infra şi suprastructurii imobilului asupra siguranţei în exploatare şi la acţiunea seismică a clădirilor învecinate, urmând ca ulterior să evidenţieze soluţii tehnice pentru consolidarea structurii, dacă este cazul.

Totodată, consultantul va trebui să prezinte soluţii de demontare/demolare a clădirii, costurile aferente precum şi implicaţiile asupra clădirilor învecinate, urmând să prezinte, într-un raport final, recomandări privind demolarea sau nu a clădirii.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a anunţat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală împotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, precum şi a unor angajaţi ai Primăriei Bucureşti.

Sorin Oprescu şi cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici sunt acuzaţi şi de abuz în serviciu, pentru "refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior".

În replică, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, a anunţat că va cere daune şi va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu şi a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase şi îi prejudiciază imaginea.

La rândul său, primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmaţiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate şi denigratoare.

Şi în luna iunie a anului trecut Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro "cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale".

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată construcţia la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea de Apel a menţinut astfel o sentinţă din iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici