Primăria Iaşi, obligată să plătească peste un milion de euro unei firme: Aşteptăm o altă sentinţă şi decidem

Primăria Iaşi este obligată de instanţă să plătească peste 5,3 milioane de lei companiei care a făcut sistemul de management al traficului, pentru o factură din 2016. Reprezentanţii Primăriei spun, însă, că aşteaptă şi decizia în procesul fostului primar al Iaşului. Gheorghe Nichita.

374 afișări
Imaginea articolului Primăria Iaşi, obligată să plătească peste un milion de euro unei firme: Aşteptăm o altă sentinţă şi decidem

Primăria Iaşi, obligată să plătească peste un milion de euro unei firme: Aşteptăm o altă sentinţă şi decidem

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dat decizia definitivă în dosarul în care compania UTI Grup cere Primăriei Iaşi să îi plătească restanţele pentru lucrările făcute de fimă în proiectul privind managementul traficului din oraş.

Astfel, Primăria Iaşi trebuie să achite factura restantă de peste 5,3 milioane de lei.

„Factura pentru suma restantă a fost emisă în februarie 2016 în baza notei de acceptanţă a lucrărilor semnată de reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi şi, conform contractului, trebuia achitată în termen de 50 de zile de la înregistrare. (...) Până la această dată, Primăria Municipiului Iaşi nu a dispus achitarea sumelor restante către UTI Grup SA, continuând să prejudicieze rezultatele financiare ale acesteia. Prin urmare, UTI Grup SA va acţiona pentru recuperarea penalităţilor de întârziere care cresc în fiecare zi şi va solicita atragerea răspunderii dlui Mihai Chirică, primarul Municipiului Iaşi", a anunţat compania, printr-un comunicat de presă.

Lucrările la sistemul de management al traficului au fost terminate în 2016.

În replică, reprezentanţii Primăriei Iaşi au declarat, pentru MEDIAFAX, că se aşteaptă decizia finală în dosarul penal în care fostul primar al oraşului Gheorghe Nichita este judecat pentru luare de mită.

„Este vorba despre un dosar deschis de UTI împotriva Primăriei pentru că noi am vrut să ne lămurim cu privire la rezultatele anchetei penale în care sunt inculpaţi directorul general al UTI şi fostul primar pentru luare şi dare de mită. Aşteptăm finalizarea dosarului respectiv, urmând ca după finalizarea dosarului să luăm o decizie în consecinţă. Nu comentăm acutala decizie a instanţei pe acestă speţă, aşteptăm motivarea şi vom analiza posibilitatea unei căi extraordinare de atac ", a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga.

Dosarul penal la care se face referire este judecat acum, în apel, la Curtea de Apel Bucureşti.

Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşului, este acuzat de procurorii DNA că a primit 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.

În urma cercetărilor, a rezultat că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi", care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iaşi, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii, au susţinut procurorii DNA.

Totalul sumelor şi al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita depăşeşte 3,6 milioane de lei, potrivit procurorilor.

În noiembrie 2017, s-a dat prima sentinţă în acest dosar. Atunci, Gheorghe Nichita a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, având şi interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică. În aceeaşi cauză a fost condamnat şi omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu la opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
primăria,
sentinţă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici