Primăria Miercurea Ciuc, reclamată la CNCD pentru inscripţionare exclusiv în limba maghiară - FOTO

Primăria Miercurea Ciuc a fost reclamată la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către un localnic, care acuză municipalitatea de "atitudine discriminatorie" întrucât a inscripţionat doar în limba maghiară denumirea oraşului pe copertinele unor bănci dintr-o piaţă publică.

709 afișări
Imaginea articolului Primăria Miercurea Ciuc, reclamată la CNCD pentru inscripţionare exclusiv în limba maghiară - FOTO

Primăria Miercurea Ciuc, reclamată la CNCD pentru inscripţionare exclusiv în limba maghiară (Imagine: Daniela Mezey/Mediafax Foto)

Un bărbat care locuieşte în Miercurea Ciuc a transmis presei, miercuri, o plângere pe care a înaintat-o CNCD şi în care reclamă "atitudinea discriminatorie a Primăriei Miercurea Ciuc faţă de cetăţenii de etnie română" din localitate, pe motiv că municipalitatea a inscripţionat numele oraşului doar în limba maghiară, Csikszereda, pe copertinele unor bănci amplasate într-o piaţă publică reabilitată printr-un proiect european şi cu fonduri guvernamentale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El afirmă că românii din Miercurea Ciuc sunt plătitori de taxe şi impozite la bugetul local şi că atitudinea discriminatorie a municipalităţii aduce atingere inclusiv cetăţenilor români de altă etnie decât cea maghiară, necunoscători ai limbii maghiare, din judeţ şi din ţară, care vizitează oraşul.

Totodată, reclamantul susţine că acest demers al Primăriei reprezintă o încălcare a OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, prin aplicarea unui tratament discriminatoriu la adresa cetăţenilor români de altă etnie decât cea maghiară, precum şi a principiilor europene.

"Ţinând cont că investiţia este realizată printr-un proiect al Uniunii Europene, reprezintă şi o încălcare a principiilor Uniunii Europene, care promovează unitatea prin diversitate şi combate orice formă de discriminare", se precizează în document.

Semnatarul plângerii menţionează că nu este pentru prima dată când conducerea Primăriei Miercurea Ciuc dă dovadă de o atitudine discriminatorie faţă de românii din oraş, "de multe ori inscripţionarea la evenimente fiind făcută doar în limba maghiară, iar primarul Raduly Robert se adresează doar în limba maghiară la manifestările publice, gen Zilele oraşului".

În finalul sesizării adresate preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, bărbatul solicită să fie luate măsurile legale pentru sancţionarea acestei fapte în conformitate cu legislaţia în vigoare din România şi "cu documentele internaţionale la care România este parte".

Nici primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, nici purtătorul de cuvânt al administraţiei publice locale, viceprimarul Antal Attila, nu au putut fi contactaţi, până la ora transmiterii acestei ştiri, pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici