Primăria Sectorului 2, despre protestul de la Centrul "Ghe. Şerban": S-a urmărit manipularea şi dezinformarea. România nu este o colonie, RAP Foundation din Scoţia să se ducă la dânşii acasă

Primăria Sectorului 2 susţine că protestul de joi seară de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică "Ghe. Şerban" din Capitală a fost neautorizat, iar organizatorii au urmărit manipularea şi dezinformarea publică, nefiind interesaţi, de fapt, de starea tinerilor internaţi acolo.

1740 afișări
Imaginea articolului Primăria Sectorului 2, despre protestul de la Centrul "Ghe. Şerban": S-a urmărit manipularea şi dezinformarea. România nu este o colonie, RAP Foundation din Scoţia să se ducă la dânşii acasă

Primăria Sectorului 2, despre protestul de la Centrul "Ghe. Şerban": S-a urmărit manipularea şi dezinformarea. România nu este o colonie, RAP Foundation din Scoţia să se ducă la dânşii acasă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ne exprimăm îngrijorarea că o asemenea manifestaţie neautorizată poate fi organizată în faţa unui centru în care se află, pentru recuperare şi reabilitare, persoane cu dizabilităţi neuropsihice severe, a căror sănătate, greu încercată şi aşa datorită suferinţelor cu care s-au născut, poate fi agravată şi mai mult de o acţiune necugetată cu o miză meschină. La manifestaţia neautorizată, alături de Centrul de Resurse Juridice, au participat şi Linda Barr şi John McGoldrick, directori ai RAP Foundation din Scoţia care se pare că au anumite interese care nu ţin de binele adulţilor bolnavi internaţi în centru. Prin toate acţiunile realizate de membrii fundaţiei respective au adus atingere prestigiului instituţiilor statului român", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Primăria Sectorului 2.

Potrivit reprezentanţilor administraţiei publice locale a sectorului 2, cele două ONG-uri, respectiv CRJ şi RAP Foundation, "au interese oculte care vin în contradicţie cu legislaţia în vigoare".

"România nu este o colonie şi îi invităm pe membri RAP Foundation din Scoţia să se ducă la dânşii acasă, în Scoţia, şi să-şi îngrijească proprii bolnavi pentru că cei din ţara noastră sunt pe mâini bune şi sub supravegherea specialiştilor. Prin acţiunea lor ilegală, cele două ONG-uri au adus un mare deserviciu persoanelor internate în centru, care sunt grav bolnave neuropsihic şi trebuie să fie tratate cu foarte mare grijă pentru a nu le afecta şi mai mult starea în care se află", se mai afirmă în comunicat.

Primăria Sectorului 2 afirmă, în documentul citat, că interesele organizatorilor manifestaţiei ar fi manipularea şi dezinformarea publică, "având în vedere că în perioada imediat următoare Centrul de Resurse Juridice are o acţiune în instanţă cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 pe această temă şi încearcă şi prin această manipularea să influenţeze o decizie a Justiţiei".

"Prin presiunile la care recurge, Centrul de Resurse Juridice şi RAP Foundation din Scoţia fac un joc mizerabil de dezinformare şi manipulare a opiniei publice în vederea influenţării justiţiei pentru şedinţa din data de 19.06.2013, când a fost stabilit următorul termen la procesul intentat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2. Litigiul a fost intentat de Centrul de Resurse Juridice (organizaţie neguvernamentală) ca urmare a faptului că acest ONG s-a prezentat la CRRN Gh Şerban, în control. Având în vedere legislaţia în vigoare nu i s-a permis controlul în acest centru. Ulterior, răspunsurile primite de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de la Agenţia de Prestaţii şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti ne-au confirmat faptul că instituţiile publice pot fi controlate numai de autorităţi publice cu atribuţii în domeniu, iar ONG-urile pot doar monitoriza activitatea şi solicita informaţii, în baza Legii nr. 544/2001", se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, protestul de joi a avut un puternic şoc emoţional asupra tinerilor din centru şi a produs stări de agitaţie care sunt total nerecomandate suferinţelor lor.

Primăria Sectorului 2 mai susţine că Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică "Ghe. Şerban" este foarte bine organizat şi dispune de toate dotările specifice îngrijirii în condiţii optime a beneficiarilor.

"Resursa umană implicată în acordarea serviciilor în acest centru este calificată pentru acest domeniu şi organizată în conformitate cu toate standardele existente în România; hrănirea beneficiarilor se face cu respectarea tuturor normelor existente la nivel naţional, în condiţii financiare mult peste nivelul stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 421/2008. Subliniem că nu există niciun caz de malnutriţie printre tinerii din centru; în cadrul CRRN Gh. Şerban nu se aplică rele tratamente tinerilor instituţionalizaţi şi întreaga activitate se desfăşoară respectând legislaţia în domeniu; starea foarte gravă în care sunt beneficiarii încă de la naştere este confirmată şi de faptul că toţi au fost evaluaţi la Institutul Naţional de Medicină Legală şi sunt puşi sub interdicţie sau sunt în proces de punere sub interdicţie. Reamintim că această recomandare a venit din partea reprezentanţilor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale", se menţionează în comunicat.

Peste 50 de persoane au manifestat, joi, la Centrul de Reabilitare Neuropsihică "Ghe. Şerban" din Capitală, pentru a sensibiliza autorităţile privind cei 54 de tineri care stau acolo şi care, potrivit unor foşti voluntari din centru, s-ar afla într-o stare de degradare fizică şi emoţională.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a organizat o manifestaţie la care au participat activişti din societatea civilă din domeniile drepturilor omului, dizabilităţii, educaţiei, dar şi cetăţeni, unii în scaun rulant, alţii însoţiţi de proprii copii cu dizabilităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici