Primăria Timişoara a interzis accesul bicicliştilor pe străzile pietonale din centrul istoric

Mai multe indicatoare rutiere care interzic accesul bicicliştilor în centrul istoric al Timişoarei au fost montate luni, urmând ca astfel de semne de circulaţie să fie instalate şi pe alte 14 străzi care în prezent se află în şantier, şi care vor deveni pietonale la finalizarea lucrărilor.

503 afișări
Imaginea articolului Primăria Timişoara a interzis accesul bicicliştilor pe străzile pietonale din centrul istoric

Primăria Timişoara a interzis accesul bicicliştilor pe străzile pietonale din centrul istoric (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Primăriei municipiului Timişoara au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că au fost montate indicatoare rutiere care interzic accesul bicicliştilor pe trei străzi pietonale aflate în centrul oraşului şi care se intersectează cu Piaţa Victoriei.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei Timişoara au mai spus că şi pe celelalte 14 străzi din centrul oraşului, aflate în prezent în şantier şi care urmează să devină pietonale, va fi interzis accesul bicicliştilor.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că reprezentanţii Comisiei de circulaţie din cadrul primăriei au decis amplasarea acestor indicatoare şi că vor fi montate indicatoare speciale şi pentru cei care folosesc role.

”Sunt semne de circulaţie, pe Codul Rutier, iar cei din Comisia de circulaţie decid amplasarea semnelor şi restricţiile de circulaţie în orice zone. Niciun fel de vehicul nu va mai avea voie să intre în centrul Timişoarei, scopul nu este să dăm amenzi. S-au întâmplat foarte multe lucruri din cauza câtorva, asta este, suferă şi cei care au fost civilizaţi. Comisia de circulaţie a zis că nu poate restricţiona circulaţia cu rolele, pentru că practicanţii nu sunt încadraţi niciunde, ei rămân implicit pietoni. E posibil să punem semne speciale pentru ei. Tot ce înseamnă pietonal trebuie să fie pietonal”, a declarat Nicolae Robu.

Reprezentanţii comunităţii ”Verde pentru Biciclete” din Timişoara spun că nu pot fi de acord cu decizia Comisiei de circulaţie din cadrul primăriei.

”Noi luptăm pentru a creşte numărul de biciclişti în Timişoara, pentru a li se facilita lor accesul în toate zonele oraşului. (…) Nu suntem de acord cu restricţiile lor, le considerăm nejustificate. Oamenii se plâng că sunt teribilişti (bicicliştii - n.r.), atunci trebuie să ducem o campanie de educare. Eu tot timpul am spus că orice pădure are uscături. Dacă este vorba despre o zonă pietonală, aşa cum ar fi şi în străinătate, trebuie să permită accesul pietonilor, bicicliştilor, care circulă, evident cu o viteză legală. Să fie amendaţi cei care circulă cu o anumită viteză. Este trist că nu se încurajează mersul pe bicicletă în Timişoara, din păcate”, a declarat managerul ”Verde pentru Biciclete”, Romina Faur.

Bicicliştii din Timişoara au iniţiat şi o petiţie online, prin care cer ridicarea interdicţiei de circulaţie cu biciclete pe străzile pietonale din centrul oraşului, iar pe o reţea de socializare a fost lansat un apel la organizarea, în 2 octombrie, a unei acţiuni de protest sub forma unei plimbări pe lângă biciclete în centrul municipiului.

Potrivit reprezentanţilor ”Verde pentru biciclete”, în Timişoara sunt peste 16.000 de biciclişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici