Primăria unei localităţi formată din 98,89% cetăţeni maghiari, sancţionată de CNCD că nu editează un buletin în română

Primăria comunei Ciumani, jud.Harghita, a fost sancţionată cu avertisment de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că nu editează şi în limba română un buletin informativ, deşi localitatea este locuită în proporţie de 98,89% de maghiari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3101 afișări
Imaginea articolului Primăria unei localităţi formată din 98,89% cetăţeni maghiari, sancţionată de CNCD că nu editează un buletin în română

Primărie cu 98,89% maghiari, sancţionată de CNCD că nu editează un buletin în română

Potrivit unui comunicat al CNCD transmis, luni, la solicitarea MEDIAFAX, lipsa traducerii în limba română a publicaţiei „Csomafalvi Hirlap” a Primăriei Ciumani reprezintă „o faptă de discriminare”.

„Primăriei comunei Ciumani, judeţul Harghita, i s-a aplicat sancţiunea de avertisment. Colegiul director al CNCD a reţinut că prin nerespectarea dreptului liberului acces la informaţiile de interes public, primăria îi privează pe cetăţenii necunoscători ai limbii maghiare de un tratament îndreptăţit, producând, astfel, un tratament discriminatoriu pe criteriul etnic şi lingvistic. Dreptul lezat prin fapta produsă este dreptul de acces la informaţii de interes public şi în limba română. Aspectele sesizate intră sub incidenţa prevederilor legale privind prevenirea şi sancţionarea tuturor faptelor de discriminare, republicată, lipsa traducerii în limba română a publicaţiei <<Csomafalvi Hirlap>> reprezentând o faptă de discriminare”, se arată în documentul citat.
Reprezentanţii CNCD au precizat că instituţiei i-a fost sesizat faptul că pe pagina oficială de internet a Primăriei Ciumani apare publicat, în format pdf, un fişier ce conţine publicaţia „Csomafalvi Hirlap”, publicaţie editată, finanţată şi promovată de către primăria comunei.

Primarul din Ciumani, Marton Laszlo Szilard, a declarat corespondentului MEDIAFAX că decizia CNCD este „revoltătoare”.

„Am primit înştiinţarea oficială de la CNCD, analizăm să vedem dacă o atacăm sau nu în instanţă, pentru că decizia nu ne obligă la nimic. Noi avem în comună înregistraţi după ultimul recensământ 10 români, la o populaţie de peste 4300 de maghiari. Trei ştiu că s-au declarat români şi i-am întrebat dacă vor să primească acasă buletinul informativ al comunei şi în limba română, dar nu am primit niciun răspuns. Dacă ne spuneam că vreau îl tipăream şi pentru ei, nu era o problemă”, a spus Marton.

Potrivit acestuia, Primăria Ciumani editează, ocazional, o dată pe lună sau bilunar, un buletin informativ în limba maghiară cu hotărârile Consiliului Local, cu date despre buget, cu probleme administrative care trebuie aduse la cunoştinţa locuitorilor, publicaţia fiind distribuită gratuit în cutiile poştale ale acestora.

Conform datelor recensământului din 2011, comuna Ciumani are o populaţie totală de 4328 de locuitori, din care 4280 sunt maghiari, 10 români, iar pentru restul nu se specifică etnia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici