Primarul Sorin Apostu a fost reţinut pentru luare de mită

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost reţinut, miercuri seară, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită, urmând ca joi să fie dus la Curtea de Apel cu propunerea de arestare preventivă. Sorin Apostu a fost dus în arestul Poliţiei Judeţene Cluj, iar joi va fi prezentat Curţii de Apel Cluj, cu propunerea de arestare.

2271 afișări
Imaginea articolului Primarul Sorin Apostu a fost reţinut pentru luare de mită

Primarul Sorin Apostu a fost reţinut pentru luare de mită (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat, la ieşirea de la DNA, că primarul Sorin Apostu este acuzat de luare de mită.

Potrivit avocatului, în acest dosar a fost pusă sub învinuire şi soţia primarului, Monica Apostu.

El a spus că nu a văzut documentele din dosar, dar că anchetatorii vizează fapte care s-au petrecut în perioada 2009-2011.

"Nu există un flagrant, dar cel mai probabil există denunţător şi nu pot să spun cât de puternice sunt probele procurorilor până când nu voi vedea întregul dosar", a declarat Mateuţ.

La ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DNA Cluj mai sunt audiate şi alte persoane vizate în acest dosar de corupţie.

Avocatul a precizat că printre persoanele audiate, care au fost şi ele puse sub învinuire în acest dosar, se află oameni de afaceri ale căror firme au sau ar fi urmat să aibă contracte cu Primăria Cluj-Napoca.

Oamenii de afaceri puşi sub învinuire în acest dosar sunt acuzaţi de dare de mită.

DNA: Apostu a primit 94.000 de euro pentru contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto

Primarul Sorin Apostu a fost dus la audieri la DNA - Serviciul teritorial Cluj, miercuri, în jurul orei 16.00.

De asemenea, a fost audiată de procurorii anticorupţie clujeni şi soţia acestuia, avocata Monica Apostu. Aceasta a ieşit de la DNA în jurul orei 20.00, după aproximativ cinci ore, fără a face declaraţii jurnaliştilor.

În cursul zilei de miercuri au avut loc mai multe percheziţii la locuinţa primarului Sorin Apostu, dar şi la sediul Primăriei.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, declara că procurorii DNA au solicitat verificarea biroului primarului Sorin Apostu, iar acest lucru s-a făcut în prezenţa edilului.

Totodată, procurorii DNA au făcut verificări şi la cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu.

Călin Stoia, reţinut în dosarul primarului Sorin Apostu. Cine sunt şi ce averi au oamenii de afaceri audiaţi la DNA

Primarul Sorin Apostu este suspectat că ar fi primit 100.000 de euro, prin cabinetul de avocatură al soţiei sale, de la o firmă de salubrizare şi de la firma de asigurări a Aspaziei Droniuc, cea de la care ar fi primit mită şi vicepreşedintele CJ Radu Bica, spun surse judiciare.

Potrivit unor surse judiciare, Sorin Apostu ar fi primit 100.000 de euro de o firmă de salubrizare şi de la o firmă de asigurări care ar fi urmat să încheie un contract de asigurări pentru mijloacele de transport în comun din municipiul Cluj-Napoca.

Banii ar fi fost daţi de cele două firme prin cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, cu titlu de plată a serviciilor de consultanţă date de aceasta în calitate de avocat.

Firma de asigurări, SC Groupe Frarom Agent de Asigurări SRL, aparţine Aspaziei Droniuc, femeia de afaceri care i-ar fi dat mită vicepreşedintelui CJ Cluj Radu Bica, pentru a obţine informaţii privind licitaţia pentru mentenanţa stadionului Cluj Arena.

Potrivit site-ului Primăriei Cluj-Napoca, firmele de salubrizare care au contract cu municipalitatea sunt Rosal Grup SRL şi Brantner Veres SA, desemnate câştigătoare în urma unei licitaţii deschise.

Aspazia Droniuc deţine firma Frarom Import-Export din Cluj, înfiinţată în 2005 şi care are ca obiect de activitate "consultanţă pentru afaceri şi management", potrivit site-ului Ministerului Finanţelor. Conform sursei citate, indicatorii din situaţiile financiare de la sfârşitul anului 2010 arată că această firmă avea, anul trecut, la capitolul "număr mediu de angajaţi" un salariat. De asemenea, firma are o cifră de afaceri de 601,215 lei, profit 0 lei şi pierderi de 95.370 de lei.

De asemenea, Aspazia Droniuc deţine şi firma de asigurări SC Groupe Frarom Agent de Asigurări SRL.

Aspazia Droniuc a lucrat ca reporter la un ziar local şi este căsătorită cu Robert Augustin, fost manager al Polus Center.

Surse judiciare declarau că dosarul în care sunt vizaţi soţii Apostu a fost disjuns cel în care a fost arestat Radu Bica, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Gheorghiţă Mateuţ îl reprezintă şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, arestat pentru luare de mită.

Primarul Sorin Apostu este preşedinte al organizaţiei Cluj-Napoca a PDL şi vicepreşedinte al filialei judeţene a partidului, el intrând în politică în 1999 şi ajungând primar în 2009, după ce Emil Boc a demisionat din această funcţie, fiind desemnat premier.

Vezi Ce avere are primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu

Radu Bica, fost vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PDL Cluj şi vicepreşedinte al PDL Turda, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în 2 noiembrie, fiind acuzat că ar fi primit mită de la Aspazia Droniuc.

Radu Bica ar fi acceptat, la începutul luni octombrie, să primească de la Aspazia Droniuc 25.000 de euro şi ar fi cerut să îi fie daţi de urgenţă din această sumă 10.000 de euro.

Potrivit procurorilor DNA Cluj, Radu Bica ar fi urmat să folosească suma de 10.000 de euro pentru a pleca într-o minivacanţă în Austria, însă pentru că Aspazia Droniuc nu a ajuns la Cluj înainte de plecarea în minivacanţa în Austria, "predarea banilor a fost amânată pentru 31 octombrie".

În 31 octombrie, Radu Bica a primit de la Droniuc suma de 43.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro, fiind prins imediat după ce i-au fost daţi banii.

Procurorii DNA Cluj au mai arătat că Bica a ascuns banii pe care i-ar fi primit mită de la Aspazia Droniuc în lada unei canapele dintr-un apartament, suma fiind găsită la percheziţia locuinţei.

"Aceleaşi probe şi indicii temeinice relevă faptul că, la 31 octombrie 2011, inculpatul B. R.a primit de la învinuita D.A. suma de 43.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro, ca obiect al infracţiunii de corupţie, fiind prins imediat după remiterea sumei de bani. După primirea banilor, activitate care a avut loc în autoturismul învinuitei D., inculpatul a urcat la apartamentul în care acesta locuieşte ca reşedinţă în … şi i-a ascuns în lada unei canapele, părăsind apartamentul cu intenţia de a reveni la locul de muncă, fiind interpelat la ieşirea din bloc de echipa DNA Cluj. Cu ocazia percheziţiei acestui apartament a fost identificată suma de 43.000 de lei, primită la 31 octombrie 2011 de inculpatul B. de la învinuita D.A.", potrivit procurorilor DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici