Primarul Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare mită de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv, joi noapte, pentru 29 de zile, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

2312 afișări
Imaginea articolului Primarul Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi

Primarul Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Avocatul lui Sorin Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat că atât el, cât şi primarul municipiului Cluj-Napoca sunt "şocaţi" de decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile luată în cazul clientului său motivând că "nu există probe" împotriva lui Apostu.

"Singura probă a procurorilor este o declaraţie de învinuit, a Astaziei Droniuc, ceea ce spune multe despre acest dosar. Măsura arestării s-a luat din trei motive: atât pentru că există indicii că ar încerca să zădărnicească aflarea adevărului, cât şi pentru că ar urma să săvârşească şi alte fapte de aceeaşi natură şi că, de asemenea, ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică", a spus Mateuţ.

Avocatul a adăugat că a făcut pe loc recurs împotriva deciziei magistraţilor clujeni, care va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mateuţ a confirmat că există ca probă la dosar un contract de consultaţă între firma femeii de afaceri Aspazia Droniuc şi soţia primarului Sorin Apostu, avocatul Monica Apostu, valoarea contractului fiind de 49.000 de euro pentru servicii de consultanţă, avocatul refuzând să intre în alte detalii, susţinând că nu poate comenta pe fond.

Într-o declaraţie acordată, joi seară, corespondentului MEDIAFAX, avocatul Eugen Iordăchescu, apărătorul omului de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), învinuit şi el în acest dosar pentru dare de mită, afirma că femeia de afaceri Aspazia Droniuc a susţinut în faţa anchetatorilor că i-a dat mită primarului Sorin Apostu 49.000 de euro.

Gheorghţă Mateuţ a mai precizat că în acest dosar sunt, în total, şapte persoane învinuite, avocatul adăugând, la solicitarea jurnaliştilor, că printre învinuiţi "nu există alţi politicieni, în afară de Sorin Apostu".

Avocatul Mateuţ a ţinut să precizeze că clientul său a fost un om liber de la ora 20.50, când a expirat ordonanţa de reţinere, până la emiterea mandatului de arestare preventivă.

"Am solicitat instanţei să constate că domnul primar este liber, dar acesta nu a plecat din sala de judecată", a spus Mateuţ.

Gheorghiţă Mateuţ a mai spus că atât el, cât şi clientul său îşi "păstrează optimismul, în pofida soluţiei de joi noapte a Curţii de Apel Cluj".

"Sunt foarte curios cum va motiva judecătorul această decizie, este un caz obişnuit, dar este dificil având în vedere persoanele implicate şi funcţiile acestora. Mă aştept să se facă dreptate, nu mi-am pierdut încrederea în sistem. Ne păstrăm optimismul, eu susţin în continuare că nu există motive şi probe şi ne păstrăm încrederea în justiţie", a mai spus Mateuţ.

Întrebat de jurnalişti dacă la percheziţia de la domiciliul primarului Sorin Apostu au fost găsite 17 telefoane mobile care ar fi fost folosite la săvârşirea infracţiunilor, Mateuţ a refuzat că comenteze.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a mai declarat că şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pentru dare de mită în formă continuată, Mateuţ precizând că şi avocatul acestuia a declarat imediat recurs, care va fi judecat tot de instanţa supremă.

Audierile de la Curtea de Apel Cluj au durat peste şase ore.

Primarul Sorin Apostu şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost duşi în arestul IPJ Cluj.

Ordonanţa de reţinere a primarului Sorin Apostu a expirat, joi seară, în jurul orei 21.00, în timp ce ordonanţa de reţinere a directorului general al Brantner România, Călin Stoia, expira după miezul nopţii.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, reţinut pentru dare de mită în formă continuată, au fost duşi, joi seară, la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile, unde au fost audiaţi peste şase ore de către magistraţi.

Atât primarul Sorin Apostu, cât şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie.

Miercuri, înainte de emiterea ordonanţei de reţinere pe numele primarului, au avut loc mai multe percheziţii la locuinţa acestuia, la sediul Primăriei, dar şi la cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu.

Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar, fiind audiată aproximativ cinci ore de către procurorii anticorupţie în cursul după-amiezii de miercuri.

Procurorii afirmă că, "pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie", între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu.

În acest dosar sunt învinuiţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), care a fost reţinut pentru 24 de ore tot miercuri, şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

Avocatul Eugen Iordăchescu, care îl reprezintă pe Simion Mureşan (Electrogrup), învinuit pentru dare de mită, a afirmat, joi seară, răspunzând unei întrebări a corespondentului MEDIAFAX, că femeia de afaceri Aspazia Droniuc a declarat în dosarul edilului că i-a dat acestuia mită 49.000 de euro.

Monica Rodina, judecătorul Curţii de Apel Cluj care a fost desemnat să judece propunerea de arestare preventivă a primarului din Cluj-Napoca şi a directorului general al Brantner România, a solicitat, joi, să se abţină de la judecare, cererea fiindu-i admisă de Curtea de Apel Cluj.

Noul judecător desemnat aleatoriu de Curtea de Apel Cluj să judece propunerea de arestare preventivă a lui Apostu şi Stoia este Ioana Morar. Magistratul îl are ca şi coordonator al lucrării de doctorat pe Gheorghiţă Mateuţ, care este avocatul lui Sorin Apostu.

Mateuţ, care este apărătorul lui Sorin Apostu în acest caz, a confirmat informaţia, spunând însă că acest fapt nu are nicio relevanţă.

Aceleaşi surse mai spun că doctoratul judecătorului este suspendat pe o perioadă de un an, iar alte cereri de abţinere depuse în cazuri similare au fost respinse, astfel că Ioana Morar nu s-a abţinut.

Potrivit Codului Etic al PDL, în cazul arestării preventive a unui membru al partidului se aplică suspendarea din calitatea de membru.

Conform Legii administraţiei publice locale, Sorin Apostu va fi suspendat din funcţia de primar doar dacă mandatul de arestare preventivă rămâne definitiv în urma deciziei instanţei supreme.

În cazul rămânerii definitive a măsurii de arestare preventivă, prefectul judeţului Cluj este cel care îl suspendă din funcţia de primar pe Sorin Apostu, iar consilierii locali numesc un primar interimar în locul său din rândul viceprimarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici