Primarul Timişoarei vrea să interzică accesul pe biciclete în centru în anumite intervale orare

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, afirmă că susţine interzicerea accesului pe biciclete în zona centrală a oraşului între orele 17.00-22.00 şi doar în anumite perioade din an.

1307 afișări
Imaginea articolului Primarul Timişoarei vrea să interzică accesul pe biciclete în centru în anumite intervale orare

Primarul Timişoarei vrea să interzică accesul pe biciclete în centru în anumite intervale orare (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că accesul pe biciclete în zona centrală a oraşului ar trebui interzis între orele 17.00-22.00 şi doar în anumite perioade din an.

"Vreau, având printre răspunderi şi asigurarea securităţii cetăţenilor, ca în Piaţa Victoriei şi pe strada Alba Iulia, în intervalele cu aglomeraţie pietonală foarte mare, de exemplu între orele 17.00-22.00, şi numai în perioadele din an în care în piaţă există terase, circulaţia pe bicicletă să fie interzisă, bicicliştii urmând să parcurgă cele câteva sute de metri pe lângă bicicletă sau putând opta pentru rute alternative, aşa cum se întâmplă în situaţii similare în toate oraşele din ţările mai avansate ca România", a declarat Nicolae Robu.

Primarul a afirmat că proiectul de hotărâre care interzice accesul pe bicicletă în zona centrală a municipiului a fost publicat pe site-ul instituţiei dintr-o eroare.

"Ieri (marţi - n.r.) s-a produs o disfuncţie, pentru că iniţiativa nu era în faza de a o comunica, pentru că nu aveam cristalizată încă ideea măsurilor pe care le vom lua. Eu am fost la Bucureşti, proiectul a intrat în dezbatere în comisiile de specialitate ale Consiliului Local, nu a fost modificat deloc, dar imediat a fost public pe site. E un viciu de procedură la noi, pentru că de îndată ce apare un document el e postat imediat pe site. Vom corecta procedura. Nu a greşit nimeni, s-a aplicat o procedură care este veche. Fiind întocmit materialul, i s-a dat drumul pe flux", a explicat primarul Nicolae Robu.

Întrebat dacă a semnat, totuşi, referatul proiectului de hotărâre, primarul a declarat că a semnat acest referat doar în privinţa amenzilor.

"Am semnat în privinţa amenzii, pentru că şeful Poliţiei Locale a spus că amenda era iniţial între 500 şi 700 de lei şi am stabilit să fie de 100-200 de lei, dar nu era nimic definitivat, ca să intre proiectul în comisii. Nu ar fi trebuit să se intre în comisii pentru că eu am vrut mai întâi să discut cu reprezentanţii bicicliştilor", a declarat primarul Nicolae Robu.

Întrebat când s-a urcat ultima dată pe o bicicletă, Nicolae Robu a declarat că nu îşi mai aminteşte şi că, oricum, protocolul nu îi permite să circule cu bicicleta.

"Aş umbla cu bicicleta, dar am obligaţii protocolare, aş merge pe jos pe lângă bicicletă pe strada pietonală Mărăşeşti. Nu îmi aduc aminte când am mers ultima oară pe bicicletă. Cred că a fost demult", a spus Robu.

Pe site-ul Primăriei Timişoara a fost publicat, marţi, un proiect de hotărâre, propus de primarul liberal Nicolae Robu, prin care se interzice accesul pe bicicletă în zona centrală a oraşului. Proiectul, care introduce o nouă reglementare în hotărârea de Consiliu Local privind constatarea contravenţiilor pe teritoriul municipiului Timişoara urmează să fie dezbătut în şedinţa de plen a Consiliului Local de la sfârşitul acestei luni.

"Se interzice circulaţia pe biciclete în Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii, strada Mărăşeşti şi strada Alba Iulia din municipiul Timişoara, fără avizul Comisiei de Circulaţie din cadrul Primăriei municipiului Timişoara", se arată în propunerea de proiect.

Conform aceleiaşi surse, dacă decizia va fi încălcată, amenda va fi cuprinsă între 100 şi 200 de lei.

Reprezentanţii celei mai mari comunităţi de biciclişti din Timişoara, organizaţia "Verde pentru Biciclete", consideră că măsura nu este una potrivită.

"Noi am fost foarte încântaţi în momentul în care s-a deschis circulaţia pe strada pietonală (strada Mărăşeşti - n.r.). Tot timpul am spus că trebuie să existe respect între biciclişti. Dacă e vorba de pieţele publice şi strada pietonală, eu consider că ar trebui să fie accesul liber, cu condiţia ca bicicliştii să fie foarte atenţi şi să nu rănească pe nimeni. Niciodată nu am încurajat teribiliştii. Sunt conştientă că trebuie să ducem şi o muncă de educare în sensul acesta, însă mi se pare prea mult să fie interdicţii de acest gen. Nu e în regulă să sufere toţi bicicliştii din cauza câtorva teribilişti", a declarat Romina Faur, coordonator al organizaţiei "Verde pentru Biciclete".

În Timişoara au fost trasaţi 60 de kilometri de piste pentru biciclete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici