Primele doze de vaccin AstraZeneca, serul diferit de celalalte două aflate în circuitul sanitar, au ajuns sâmbătă în România

  • Primele vaccinuri AstraZeneca au ajuns în România. Prima tranşă este de 81.600 de doze.
  • Pentru imunizarea cu AstraZeneca, autorităţile vor amenaja 180 de centre de vaccinare.
  • Vaccinul AstraZeneca este al treilea autorizat de EMA pentru ţările UE.
  • Serul este diferit de cele de la Pfzier/ BioNTech şi Moderna şi este dezvoltat de Universitatea Oxford şi producătorul de medicamente din Marea Britanie, AstraZeneca.
7317 afișări
Imaginea articolului Primele doze de vaccin AstraZeneca, serul diferit de celalalte două aflate în circuitul sanitar, au ajuns sâmbătă în România

Primele doze de vaccin AstraZeneca, serul diferit de celalalte două aflate în circuitul sanitar, au ajuns sâmbătă în România

O maşină care transportă lotul de 81.600 de doze vaccin AstraZeneca a intrat în România sâmbătă la prânz prin Vama Nădlac II, a informat ISU Arad.

Autorităţile române au anunţat anterior că 81.600 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge, duminică dimineaţă, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Transportul este asigurat de firma producătoare. Dozele de vaccin sunt transportate pe cale terestră şi vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare.

În perioada următoare, dozele vor fi distribuite centrelor regionale existente la nivel naţional. Pentru imunizarea cu AstraZeneca, autorităţile vor amenaja 180 de centre de vaccinare.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca vor începe săptămâna viitoare.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România.

România urmează să primească 1,3 milioane de doze vaccinul AstraZeneca până la sfârşitul lunii martie.

Serul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford este diferit de cele de la Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Cele din urmă au la bază tehnologia ARN mesager. În schimb, vaccinul AstraZeneca este unul clasic, ca cel antigripal, şi se bazează pe un virus gripal inactivat şi modificat genetic. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva COVID-19. 

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani. În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. 

Pentru imunizare, vaccinul de administrează în două doze. Intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici