Video Primii 50 de porci santinelă au ajuns într-o comună din judeţul Brăila, afectată de pesta porcină | FOTO, VIDEO

Fermierii şi gospodarii din comuna Frecăţei, din Brăila, afectată de pesta porcină africană au primit, marţi, 50 de purcei santinelă, care vor fi supravegheaţi timp de 40 de zile pentru a vedea dacă poate fi permisă repopularea în focarul stins, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1609 afișări

Primii 50 de porci santinelă au fost distribuiţi de autorităţi în comuna Frecăţei din Insula Mare a Brăilei, animalele urmând să ajungă în fermele şi gospodăriile unde au fost descoperite, anterior, focare de pestă porcină africană.

„Am avut 75 de porci, nu au fost toţi bolnavi, dar am picat în raza de acţiune de 10 kilometri şi au fost ucişi toţi. Ăştia noi sunt frumoşi, îmi plac, par sănătoşi. Am pregătit tot. Totul este nou, dezinfectat. Vreau să repopulez, am investit bani, am amenajat”, a spus Gheorghe Ion, unul dintre brăilenii care au primit porci santinelă.

Purceii santinelă sunt distribuiţi gratuit, câte doi pe gospodărie, şi conform procedurii, animalele vor fi supravegheate timp de 40 de zile, pentru ca, la final, dacă suinele nu păţesc nimic, se va permite repopularea fermelor şi a gospodăriilor din zonă.

„Un număr de 50 de purcei santinelă sunt amplasaţi în unitatea administrative-teritorială Frecăţei. Sunt cinci sate componente, purceii sunt distribuiţi cu titlu gratuit în gospodăriile în care au fost descoperite focare. Animalele vor fi supravegheate timp de 40 de zile şi dacă nu păţesc nimic se va permite repopularea. Acolo a fost descoperit primul focar de pestă porcină africană din judeţul Brăila, de aceea am început cu Frecăţei. Săptămâna viitoare vom continua acţiunea, vom merge în alte comune, o luăm în ordinea în care au apărut focarele. Purceii santinelă sunt amplasaţi doar în gospodăriile în care am avut focar, sunt alocaţi câte doi purcei pe gospodărie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, Gicu Drăgan.

Săptămâna viitoare acţiunea va continua în alte comune, în ordinea în care au apărut focarele de pestă porcină africană.

Din cauza virusului, în judeţul Brăila peste 200.000 de porci din gospodării şi ferme au murit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici