Primul caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că în judeţul Galaţi a fost confirmat primul caz de infecţie cu virusul West Nile, la o femeie în vârstă de 37 de ani, starea acesteia fiind bună. Primul caz de infecţie cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat în România la o lună de la punerea în funcţiune a sistemului de supraveghere privind această maladie, a declarat pentru MEDIAFAX consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar.

3201 afișări
Imaginea articolului Primul caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România

Primul caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Femeia a ajuns la spital în 8 iulie, în stare gravă, având meningoencefalită şi crize comiţiale, dar acum este bine, a declarat Geza Molnar.

În 8 iulie, femeia, în vârstă de 37 de ani, a fost internată la secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu suspiciunea "meningită encefalită, cu crize comiţiale", dar în urma analizelor a fost transferată la Clinica de boli infecţioase a unităţii sanitare, cu suspiciunea de infecţie cu virusul West Nile, a spus Geza Molnar.

Probele de sânge şi din lichidul cefalorahidian recoltate de la femeie au fost trimise la Institutul Cantacuzino, care a confirmat boala.

Acesta este primul caz semnalat la nivel naţional de îmbolnăvire cu virusul West Nile.

"Nu putem face o estimare a evoluţiei ulterioare a îmbolnăvirilor, chiar dacă primul caz a apărut mai târziu decât ne aşteptam", a spus medicul Geza Molnar.

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat în România la o lună de la punerea în funcţiune a sistemului de supraveghere privind această maladie, a precizat consilierul ministrului Sănătăţii.

"Femeia este în spital, dar nu există niciun risc vital. Sistemul de supraveghere a infecţiei a fost activat în urmă cu o lună, acesta fiind primul caz în acest sezon", a adăugat Geza Molnar.

El a spus că în România există "o populaţie de ţânţari infecţioşi" care transmit această maladie, singurele măsuri care pot fi luate vizând combaterea acestora.

"Nu este o boală care să se transmită de la om la om, ci numai prin muşcătura ţânţarului", a precizat Geza Molnar.

Cele mai afectate zone sunt în general cele de pe malul Dunării, Tulcea, Galaţi şi Ialomiţa.

Geza Molnar a ţinut să precizeze că nu se poate vorbi despre o epidemie, ci doar de un caz punctual.

În 2010, la nivel naţional au fost 57 de cazuri de infecţii cu virusul West Nile, cu cinci decese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici