Primul centru de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale, deschis la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti FOTO

  • Persoanelor care sunt agresate sexual le este înlesnit, în final, accesul la servicii imediate, fiind scutite astfel de drumurile la Medicină Legală, psiholog, poliţie.
  • Centrul de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale vine cu o abordare nouă în acordarea de sprijin victimelorr şi pune accent pe managementul integat al cazurilor de violenţă sexuală, asigurând intervenţia unei echipe multidisciplinare pentru sprijinirea victimelor.
  • Una din trei femei a suferit o formă de agresiune fizică şi/sau sexuală după împlinirea vârstei de 15 ani, arată un raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.
  • Statisticile pe 2019 ale Poliţiei Române arată că, în ţara noastră, au loc circa 2,5 violuri pe zi.
  • Însă cifrele, în realitate, sunt mai mari, întrucât cele mai multe dintre persoanele violate nu depun plângere.
1216 afișări
Imaginea articolului Primul centru de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale, deschis la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti FOTO

FOTO ANES

Veşti bune pentru persoanele supravieţuitoare ale violenţei sexuale, în toate formele sale: s-a înfiinţat primul centru de intervenţie, cu o abordare integrativă, în Capitală.
 
În continuare, este prevăzută înfiinţarea câte unui centru şi în alte oraşe din ţară.
 
Centrul de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale vine cu o abordare nouă în acordarea de sprijin victimelor şi pune accent pe managementul integat al cazurilor de violenţă sexuală, asigurând intervenţia unei echipe multidisciplinare formată din: medic/asistent medical, medic legist, psiholog, poliţist, asistent social.  
 
În acest fel, femeile (fiindcă ele sunt cel mai des victime ale violenţei sexuale) sunt scutite să facă drumuri numeroase la poliţie sau la INML pentru a dovedi că au fost victimele unei agresiuni sexuale şi sunt susţinute să parcurgă toţi paşii necesari pentru ca agresorul să fie tras la răspundere.
 
Centrul destinat acestora este dotat cu echipamente, instrumentar şi consumabile medicale adecvate, precum şi seturi de kit-uri pentru recoltarea probelor biologice, în formatul aprobat de către  Consiliului Superior de Medicină Legală prin Hotărârea nr.6/2017 privind “Trusa standard de prelevare a mostrelor biologice în agresiuni sexuale”.
 

Ce servicii oferă centrul pentru victimele violenţei sexuale

 
În cadrul centrului deschis la nivelul SUUB, victimele violenţei sexuale vor putea beneficia, în mod direct şi gratuit, de toate serviciile de suport necesare: asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă post-traumatică, prelevare de probe biologice, consiliere psihologică şi/sau juridică, sprijin pentru a iniţia procedura legală de formulare a unei plângeri penale, asistenţă socială prin decontarea costurilor aferente eliberării certificatelor medico-legale şi orientare, după caz, către servicii sociale adecvate în vederea găzduirii.
 
Centrul de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale a fost înfiinţat în cadrul proiectului ”Sprijin pentru implementarea Convenţiei de la Istanbul în România” finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, proiect ce vizează înfiinţarea a 10 centre de servicii integrate destinate victimelor violenţei sexuale, la nivel naţional, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Istanbul (art.25)
 

Alte 9 centre care vor oferi servicii integrate

 
  •  Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia,
  •  Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara,
  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova,
  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu,
  •  Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila,
  •  Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ,
  •  Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău,
  •  Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa,
  •  Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

 

În cadrul proiectului este prevăzută şi înfiinţarea a 8 centre de consiliere destinate agresorilor, pentru care ANES a încheiat deja protocoale de colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale şi instituţiile care asigură organizarea şi funcţionarea serviciilor sociale la nivel local (Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) din judeţele: Constanţa, Giurgiu, Dolj, Bacău, Sibiu, Timiş, Ialomiţa şi Municipiul Bucureşti.
 
 
Violenţa domestică constituie una dintre cele mai grave probleme sociale la nivel global. În România, acest fenomen este puţin raportat, însă cifrele pe care le avem ne spun că 94% din victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei şi fete şi 92% din victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei şi fete. Faţă de anul 2019, anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală şi act sexual asupra minorelor. Dincolo de cifre sunt drame şi ce e şi mai dureros este că, atunci când astfel de violenţe grave se întâmplă, victimele sunt transformate pe nedrept în vinovaţi. Le încurajez pe femeile care cad victime ale violenţelor de orice fel să apeleze la ajutor şi pe toţi cei care au cunoştinţă despre astfel de fapte să sprijine victimele şi să le îndrume în a cere ajutor”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.
 
 
Ne bucură faptul că primul centru de intervenţii pentru victimele violenţei sexuale se deschide la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Avem medici profesionişti, echipe multidisciplinare care le pot acorda victimelor toate îngrijirile medicale necesare, indiferent de complexitatea acestora, dar şi suport psihologic. Victimele violenţei sexuale vor beneficia de îngrijiri medicale în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, dar şi în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.  Îi asigurăm pe pacienţii noştri că vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate,  realizate cu profesionalism şi dăruire”, a declarat managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu.
 
 
Este nevoie să înţelegem mult mai bine cazurile de violenţă sexuală, în întreaga lor complexitate şi să venim în întâmpinarea tuturor nevoilor specifice ale victimelor, pentru a evita revictimizarea acestora, a scurta traseul instituţional care poate fi urmat în asemenea situaţii şi a uşura accesul acestora la justiţie. În paralel, ne-am îndreptat atenţia către  reglementarea unor măsuri de prevenire şi de protecţie, la toate nivelurile comunităţii şi societăţii, graduale şi adaptate realităţilor, prin elaborarea strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea violenţei sexuale “SINERGIE” 2020-2030, document de politică publică, care va fi  aprobat în scurt timp. Violenţa sexuală este una dintre încălcările cele mai frecvente şi grave ale drepturilor omului şi, în mod paradoxal,  una din infracţiunile cel mai puţin raportate şi condamnate şi, de aceea, avem convingerea că aceste servicii integrate vor contribui la creşterea nivelului de încredere a victimelor în autorităţi”, a declarat secretarul de stat al ANES, Luminiţa Popescu.
 
 
Primul centru de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale a fost deschis luni, 10 mai 2021, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), în baza unui protocol de colaborare încheiat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse dintre Femei şi Bărbaţi (ANES) cu această unitate sanitară, Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti şi susţinut de Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 

Ghid pentru persoanele care trec prin violenţă sexuală

 
 
 
 
Violenţa sexuală desemnează toate comportamentele neconsimţite, îndreptate împotriva unei persoane pe motive ce au de-a face cu genul sau sexul acesteia. Aceasta include violul, violul marital, abuzul sexual, hărţuirea sexuală, hărţuirea în spaţiul public, intimidarea la şcoală şi locul de muncă, traficul de fiinţe umane şi prostituţia forţată. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici