Pro Democraţia şi Centrul de Resurse Juridice cer CC convocarea plenului Curţii pentru lămurirea solicitărilor către Guvern

Asociaţia ProDemocraţia şi Centrul de Resurse Juridice solicită CC convocarea plenului Curţii pentru lămurirea sensului solicitărilor adresate de instituţie Guvernului în legătură cu referendumul, precum şi publicarea, în copie, a Hotărârii CC din 2 august privind solicitările către Guvern.

337 afișări
Imaginea articolului Pro Democraţia şi Centrul de Resurse Juridice cer CC convocarea plenului Curţii pentru lămurirea solicitărilor către Guvern

Pro Democraţia şi Centrul de Resurse Juridice cer CC convocarea plenului Curţii pentru lămurirea solicitărilor către Guvern (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Preşedintele APD, Cristian Pârvulescu, şi directorul executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu, au adresat, joi, o scrisoare preşedintelui CC, Augustin Zegrean

"În urma desfăşurării referendumului naţional din data de 29 iulie 2012, Curtea Constituţională a României (CC) se află în faţa unei decizii extrem de importante pentru statul de drept şi democraţia din România, de aceea vă solicităm dumneavoastră şi celorlalţi judecători ai Curţii să transmiteţi un semnal de corectitudine şi coerenţă", se arată în scrisoarea dată publicităţii vineri.

Semnatarii punctează evenimentele recente care i-au determinat să redacteze scrisoare:

"Rectificarea în Monitorul Oficial al României a Hotărârii CC nr. 3/02.08.2012 prin care se schimbă sensul considerentelor Curţii Constituţionale, considerente de altfel obligatorii la fel ca şi dispozitivul, conform jurisprudenţei acestei Curţi, echivalând în fapt cu o nouă pronunţare în aceeaşi speţă, posibilitate nepermisă de lege, care conduce la invalidarea de către Curte a propriei hotărâri şi respectiv la o re-pronunţare; - comunicatul Parchetului General din 08.08.2012 prin care se confirmă realizarea de acte premergătoare vizând «săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în raport cu adresa transmisă de către Curtea Constituţională [...] Guvernului României». Din comunicat nu reiese însă şi iniţierea unei anchete penale cu privire la modificarea nelegală a considerentelor Hotărârii CC nr. 3/02.08.2012; Îngrijorările transmise de preşedintele Comisiei europene pentru democraţie prin drept (Comisia de la Veneţia), precum şi presiunile publice şi nepublice la care este supusă Curtea Constituţională".

Semnatarii solicită "convocarea de urgenţă a plenului Curţii Constituţionale pentru lămurirea sensului solicitărilor adresate de Curte Guvernului României pentru ca, la data de 31 august 2012, Curtea Constituţională să aibă la dispoziţie toate datele şi informaţiile de care are nevoie pentru a lua o decizie".

APD şi CRJ mai solicită "informarea opiniei publice cu privire la procedura prin care Curtea Constituţională decide asupra modificării conţinutului şi sensului unei decizii (hotărâri judecătoreşti) deja publicate în Monitorul Oficial al României, nefiind vorba de o eroare materială întrucât eroarea materială constă într-o greşeală care nu afectează cu nimic substanţa respectivei hotărâri".

Semnatarii, care se declară "convinşi că lămurirea acestor aspecte va conduce la consolidarea încrederii publice în Curtea Constituţională, garantul supremaţiei Constituţiei", solicită şi "publicarea, în temeiul principiului transparenţei şi integrităţii, în copie, a Hotărârii nr. 3/02.08.2012, aşa cum a fost această semnată de către toţi judecătorii CCR care au participat la şedinţa din 02.08.2012"

În 2 august, Curtea Constituţională (CC) a decis să solicite relaţii de la Guvern pentru lămurirea numărului de alegători în baza căruia s-a organizat referendumul.

În comunicarea către mass-media şi în minuta Curţii s-au consemnat cele anunţate public, în timp ce Guvernului s-a transmis un alt mesaj.

Astfel, Curtea Constituţională a revenit, luni, cu o adresă către Guvern în care precizează că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie.

"Având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media şi în conferinţa de presă a Guvernului României, care a avut loc în data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curţii Constituţionale a României nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale revine cu o adresă precizatoare", se arată într-un comunicat de presă de luni.

În anexa ataşată comunicatul se arată că preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, "având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media şi în conferinţa de presă a Guvernului" din 3 august, precizează că plenul CC "a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu".

Confuzia privind solicitarea adresată Guvernului, în urma discuţiilor Curţii Constituţionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicări făcută de un judecător al Curţii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea către Executiv, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Astfel, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegători şi "nu listele electorale permanente actualizate", precizează sursele citate.

Comunicarea inexactă a CC a generat o decizie a Guvernului de organizare a unui mini-recensământ pentru actualizarea listelor de către primării.

În urma revenirii Curţii către Guvern pentru îndreptarea erorii, Monitorul Oficial ar fi refuzat publicarea eratei.

Astfel, PDL a depus, marţi, o plângere penală împotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, şi a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, acuzându-i de abuz în serviciu în formă calificată, întrucât refuză să publice o îndreptare de eroare materială strecurată în decizia Curţii Constituţionale din 2 august, care stabilea ca până la 31 august Executivul "să transmită listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu".

Parchetul instanţei supreme a confirmat, marţi, înregistrarea plângerii.

Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că acea erată transmisă de CC către Monitorul Oficial (MO) clarifică procedura de transmitere a listelor electorale care au stat la baza organizării referendumului din 29 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici