Procesiuni, defilări cu husari şi depuneri de coroane de flori, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

UDMR organizează, joi, 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, manifestări în toată Transilvania, acestea cuprinzând, printre altele, procesiuni prin oraşe, defilări cu fanfare şi husari şi depuneri de coroane de flori la diverse monumente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1791 afișări
Imaginea articolului Procesiuni, defilări cu husari şi depuneri de coroane de flori, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Procesiuni, defilări cu husari şi depuneri de coroane de flori, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Evenimentul central al UDMR, unde vor fi prezenţi liderii Uniunii şi invitaţi din Ungaria, va avea loc la Satu Mare, aici fiind programată dezvelirea statuii contelui Széchenyi István, una dintre cele mai importante personalităţi ale politicii maghiare.

”La 15 martie se împlinesc 170 de ani de la Revoluţia Maghiară din 1848, zi în care îl comemorăm şi pe contele Széchenyi István, una dintre cele mai importante personalităţi ale politicii maghiare. Evenimentul central al Uniunii se va desfăşura la Satu Mare unde va avea loc şi ceremonia de dezvelire a statuii lui Széchényi. Programul include adunarea participanţilor în Piaţa Eroilor Revoluţiei la ora 16,45, urmată de depuneri de coroane la bustul lui Petőfi Sándor la ora 17 şi defilare cu fanfară şi husari spre Piaţa Libertăţii. La ora 17,30 va începe ceremonia de dezvelire a statuii lui Széchenyi István. Vor rosti alocuţiuni Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare”, au declarat reprezentanţii UDMR corespondentului MEDIAFAX.

Ceremonia de la Satu Mare, la care va participa şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, se va încheia cu un scurt moment cultural şi depuneri de coroane la noul monument.

Manifestările de la Cluj-Napoca vor începe la ora 11 cu o procesiune prin centrul oraşului care va porni din Piaţa Avram Iancu, din faţa Institutului Teologic Protestant, până în Piaţa Unirii la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail” unde va fi oficiată o slujbă religioasă. De la ora 13, participanţii la manifestări se vor îndrepta spre str. Avram Iancu unde va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori şi discursuri ale liderilor UDMR Cluj şi oficialităţilor locale şi judeţene la plăcuţa comemorativă de pe fostul hotel ”Biasini” unde s-a cazat în 1848 poetul şi revoluţionarul maghiar Petofi Sandor. Organizatorii aşteaptă la Cluj-Napoca peste 2.000 de persoane.

La Oradea, UDMR va organiza de la ora 17,45 o ceremonie de depuneri de flori la statuia lui Szacsvay Imre, la care va ţine un discurs liderul grupului Uniunii din Senat, Cseke Attila.

De asemenea, Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor va sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în diferite localităţi din Secuime. Astfel începând de la ora 11 va avea loc o depunere de coroane în localitatea Cetăţuia, urmată la ora 12 de una similară la Băile Tuşnad, în parcul comemorativ Millennium. De la ora 14, Korodi Atila va fi prezent la comemorarea de la Pasul Nyerges după care va participa la evenimentul programat la ora 17 la Miercurea Ciuc.

Programul manifestărilor de la Târgu Mureş cuprinde, de la ora 16, o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Secuilor Martiri, la care vor participa liderii UDMR Mureş şi parlamentarii judeţului, iar de la ora 18, la Palatul Culturii, va avea loc decernarea unor premii.

În judeţul Mureş, de 15 martie, sunt programate, în total, 67 de evenimente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici