PROCESUL în cazul violului din Vaslui: Procesul s-a încheiat. Sentinţa va fi dată luni

Procesul de la Judecătoria Vaslui în cazul celor şapte tineri acuzaţi de violarea unei fete de 18 ani s-a încheiat, vineri seară, după mai bine de opt ore, timp în care şedinţa de judecată a fost suspendată de trei ori, urmând ca sentinţa, care nu va fi definitivă, să fie dată luni.

1884 afișări
Imaginea articolului PROCESUL în cazul violului din Vaslui: Procesul s-a încheiat. Sentinţa va fi dată luni

PROCESUL în cazul violului din Vaslui: Procesul s-a încheiat. Sentinţa va fi dată luni

Magistraţii Judecătoriei Vaslui au încheiat, după mai bine de opt ore de dezbateri, şedinţa de judecată în cazul celor şapte tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani în noiembrie anul trecut, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe parcursul procesului, care a fost suspendat de trei ori după ce unul dintre avocaţii apărării a solicitat recuzarea magistratului, a fost audiat şi un martor propus de către unul dintre tinerii acuzaţi de viol.

În partea a doua a şedinţei, după ultima suspendare a şedinţei, s-a finalizat cercetarea judecătorească şi s-au prezentat concluziile pe fond de către procuror şi avocaţii apărării.

Ulterior, judecătorul a stabilit ca sentinţa în acest caz să fie dată luni, însă aceasta nu va fi definitivă.

Procesul s-a desfăşurat cu uşile închise, în sală având acces doar cei şapte tineri acuzaţi de viol, victima acestora şi avocaţii celor două părţi.

La finalul şedinţei, când cei şapte tineri au părăsit sediul Judecătoriei Vaslui, aceştia au fost aşteptaţi de mai mulţi susţinători care i-au însoţit până la maşini, unii dintre ei răstindu-se la jurnalişti, iar un cameraman fiind bruscat. Jandarmii au intervenit şi l-au ridicat pe bărbatul care l-a bruscat pe cameraman, ducându-l la audieri.

La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa Judecătoriei Vaslui mai sunt aproximativ 30 de persoane, atât susţinători ai celor şapte tineri, cât şi ai fetei de 18 ani.

Înainte de începerea procesului, în faţa sediului instanţei s-au adunat aproximativ 300 de persoane, susţinători ai acuzaţilor, dar şi ai victimei. În momentul în care cei şapte tineri au ajuns la sediul Judecătoriei Vaslui, cele două grupuri au început să se huiduie şi să-şi aducă jigniri, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor. Câţiva dintre susţinătorii celor acuzaţi de viol au fost ridicaţi de forţele de ordine şi duşi la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui.

Cei şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, sunt judecaţi, sub control judiciar, fiind acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte. Prin acea decizie, instanţa i-a obligat pe aceştia să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

De asemenea, cei şapte tineri au primit interdicţia de a părăsi satul Văleni, de a merge în baruri, la adunări publice şi în locuri de agrement, de a participa la manifestări sportive, culturale sau alte adunări publice şi de a deţine, folosi sau purta arme. Aceştia sunt obligaţi, de asemenea, să nu ia legătura cu tânăra, cu părinţii acesteia şi cu martorii din dosar.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri.

PIICJ a dispus, în 25 iunie, efectuarea unor verificări cu privire la modalitatea în care procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul în care cei şapte tineri sunt judecaţi pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal, cauză aflată pe rolul Judecătoriei Vaslui. Verificările au fost iniţiate în urma eliberării din arest a inculpaţilor.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a trimis Inspecţiei Judiciare, în 27 iulie, raportul privind verificările în cazul fetei din judeţul Vaslui violate de şapte tineri, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor, dispusă de inspectorii judiciari.

"Ca urmare a finalizării verificărilor efectuate, la data de 27 iulie 2015 a fost trimis la Inspecţia Judiciară documentul conţinând concluziile acestor verificări, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor dispusă de către inspectorii din cadrul Inspecţiei", precizau reprezentanţii PICCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici