Procuror: Cercetările de la Mina Uricani, tot mai anevoioase

Procurorul Ioan Nicodim care conduce ancheta privind explozia de la Mina Uricani soldată cu moartea a cinci mineri a declarat, marţi, că până în prezent au fost audiate peste o sută de persoane, însă cercetările sunt anevoioase deoarece a doua explozie a şters urmele care puteau fi analizate.

74 afișări
Imaginea articolului Procuror: Cercetările de la Mina Uricani, tot mai anevoioase

Procuror: Cercetările de la Mina Uricani, tot mai anevoioase (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Procurorul Ioan Nicodim a spus, la finalul bilanţului Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, că până în prezent au fost audiate peste o sută de persoane, fiind vorba de oameni care puteau oferi informaţii relevante privind explozia de la Mina Uricani din 5 februarie, soldată cu moartea a cinci mineri.

Potrivit lui Nicodim, cercetările sunt "tot mai anevoioase" din cauza celei de-a doua explozii care a avut loc în mină şi care a şters în mare parte urmele primei deflagraţii.

"Au fost audiate peste o sută de persoane care puteau să ofere informaţii despre starea locului înainte şi după accident. Din păcate, a avut loc o primă explozie, după care a apărut şi o replică, care în mare parte a şters urmele care puteau fi valorificate în cadrul anchetei desfăşurate de noi", a spus Ioan Nicodim.

Întrebat ce calitate au persoanele audiate, procurorul a spus că la momentul actual toate sunt audiate ca martori, pentru că "deocamdată nu se pune problema unor vinovăţii sub aspect penal care să vizeze persoane determinate".

El a menţionat că urmează ca, odată cu evoluţia cercetărilor, "dacă se vor stabili şi vinovăţii penale", să se înceapă urmărirea penală faţă de persoanele vinovate.

Potrivit sursei citate, cauza accidentului de muncă de la Mina Uricani este "deflagraţia de metan", iar ancheta urmează să stabilească "factorul care a generat această explozie".

"Cercetările sunt în curs. Sunt tot mai anevoioase pentru că a avut loc cea de-a doua deflagraţie, care ne-a îngreunat mult cercetările", a spus Nicodim.

El a adăugat că ancheta este amplă şi urmează să se realizeze o serie de expertize tehnice, care să-i ajute pe anchetatori "în elucidarea fenomenului".

Cinci mineri au murit, în 5 februarie, în urma unei explozii care a avut loc la Mina Uricani din Valea Jiului, în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia. Ulterior, a mai avut loc o explozie, în urma căreia nimeni nu a fost rănit.

Medicii legişti din judeţul Hunedoara au stabilit că trei dintre mineri au murit pe loc în urma traumatismelor, iar ceilalţi doi s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

Procurorii Parchetului Tribunalului Hunedoara care cercetează cauzele exploziei de la Mina Uricani i-au audiat, în 7 februarie, pe salvatorii minieri care au intrat în subteran după producerea deflagraţiei. Ulterior, în acest caz au fost audiate şi alte persoane, între care membrii echipei de lăcătuşi care au făcut lucrări de sudură la siloz (locul în care este depozitat cărbunele), personalul de la staţia de telegrizumetrie (echipament minier care primeşte la suprafaţă concentraţiile de gaze măsurate cu ajutorul captoarelor aflate în subteran) din cadrul minei, dar şi persoanele care au măsurat concentraţia de gaze înaintea producerii deflagraţiilor.

De asemenea, echipe de specialişti şi cercetători de la INSEMEX au intrat, de mai multe ori, pe parcursul săptămânii trecute, în subteranul Minei Uricani, pentru a face diferite verificări şi a preleva probe.

Cercetătorii de la INSEMEX sunt cei care vor face expertiza tehnică în cazul incidentului petrecut la Mina Uricani, expertiză care îi va ajuta pe procurori şi pe inspectorii de muncă să afle cauzele producerii deflagraţiilor.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici