Procurorii CSM au amânat decizia privind prelungirea delegării Ancăi Jurma la şefia DNA

Secţia pentru procurori a CSM a decis, joi, să amâne hotărârea privind delegarea pentru încă 6 luni a Ancăi Jurma în funcţia de procuror-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Consiliului.

270 afișări
Imaginea articolului Procurorii CSM au amânat decizia privind prelungirea delegării Ancăi Jurma la şefia DNA

Procurorii CSM au amânat decizia privind prelungirea delegării lui Jurma la şefia DNA

Anca Jurma a fost delegată pe 9 iulie în funcţia de procuror-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după revocarea Laurei Codruţa Kovesi din această funcţie. Procurorii CSM au discutat, la şedinţa de joi, prelungirea delegării Ancăi Jurma la şefia DNA, însă au stabilit amânarea deciziei, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Consiliului.

Propunerea de prelungire a delegării vine după ce Klaus Iohannis a respins numirea Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA, iar ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu a anunţat exact ce va face referitor la conducerea Direcţiei.

Înaintea şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, în spţiul public a apărut o înregistrare ale cărei protagoniste sunt actuala şefă a DNA, Anca Jurma, şi procurorul Florentina Mirică. Anca Jurma se plânge de lipsa de curaj a procurorilor din DNA, dar cele două procuroare discută şi despre faptul că dosarele DNA privind corupţia din vămi, fondurile Oficiului pentru protecţia martorilor sau ale DIPI nu au reuşit să diminueze corupţia. Jurma şi Mirică sugerează că interimatul la şefia DNA este dăunător pentru instituţie pentru că ”la ora actuală nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituţie”.

În replică, Anca Jurma a precizat, într-o declaraţie transmisă presei, că la discuţie au participat doar cele două şi nu i-a fost cerut acordul pentru efectuarea înregistrării.

În timp ce unii cred că înregistrarea nu va influenţa prelungirea mandatului, deoarece cataloghează ca incalificabil gestul procurorului Mirică de a o înregistra pe Anca Jurma, alţi reprezentanţi ai CSM au declarat, pentru MEDIAFAX, sub protecţia anonimatului, că există „un grad mare de certitudine” ca membrii Secţiei de Procurori să nu omită existenţa înregistrării.

Florentina Mirică nu mai face parte din DNA, din 1 decembrie, în urma deciziei Secţiei pentru procurori a CSM din 26 noiembrie, care i-a aprobat cererea de încetare a activităţii şi revenirea acesteia la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aceasta este o apropiată a fostului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, aceasta din urmă susţinând-o în mod repetat la CSM, atunci când Florentina Mirica a fost chemată pentru acţiuni disciplinare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici