Procurorii CSM spun că nu e justificată urgenţa OUG pe coduri: Poate afecta activitatea parchetelor

Procurorii CSM apreciază că nu este justificată urgenţa proiectului de OUG de modificare a codurilor penale şi că adoptarea acestuia, fără o evaluare corespunzătoare a impactului şi fără consultarea magistraţilor, afectează activitatea parchetelor cu repercusiuni şi asupra cetăţenilor.

206 afișări
Imaginea articolului Procurorii CSM spun că nu e justificată urgenţa OUG pe coduri: Poate afecta activitatea parchetelor

Procurorii CSM spun că nu e justificată urgenţa OUG pe coduri: Poate afecta activitatea parchetelor

„În contextul discuţiilor publice privitoare la iminenta modificare a codurilor penal şi de procedură penală, Secţia pentru procurori apreciază că în acest moment nu se justifică urgenţa adoptării unor astfel de modificări de către legiuitorul delegat. Secţia subliniază că adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului şi fără o consultare efectivă a magistraţilor, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni şi asupra previzibilităţii normelor legale de care trebuie să beneficieze în primul rând cetăţenii”, se arată într-un comunicat transmis de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit sursei citate, Secţia cere continuarea procedurilor parlamentare începute în anul 2018 privind modificarea codurilor penal şi de procedură penală, pentru a se asigura cadrul necesar unor „dezbateri reale care să implice efectiv sistemul judiciar”.

Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanţei supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia MEDIAFAX, condamnaţii care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu 2014 pot depune contestaţie în anulare şi dacă au ieşit din termenul legal de 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici