Procurorii de la Constanţa cer excluderea a trei asociaţii de la discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă

Discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă legate de justiţie trebuie să pornească prin excluderea reprezentaţilor Asociaţiei Procurorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România ori Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, spun procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

854 afișări
Imaginea articolului Procurorii de la Constanţa cer excluderea a trei asociaţii de la discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă

Procurorii de la Constanţa cer excluderea a trei asociaţii de la discuţiile cu premierul Viorica Dancilă

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au trimis, luni, un comunicat de presă, în care arată că orice discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, pe marginea legislaţiei în domeniul justiţiei, trebuie să plece prin excluderea reprezentaţilor Asociaţiei Procurorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România ori Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, de care „nu se simt reprezentaţi”.

„Amintim faptul că reprezentaţii acestor asociaţii profesionale au lansat în mod constant atacuri nefondate, la limita codului deontologic, împotriva Ministerului Public – PICCJ, DNA – şi a conducerii acestuia”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Procurorii reacţionează astfel la invitaţia lansată de către Viorica Dăncilă reprezentanţilor de asociaţii profesionale ale magistraţilor, precum şi reprezentanţilor CSM, pe marginea legislaţiei în domeniul justiţiei şi precizează că procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa nu sunt membri şi nici nu se simt reprezentaţi de asociaţiile profesionale Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, „iar orice discuţie cu doamna prim-ministru trebuie să plece prin excluderea reprezentaţilor celor trei asociaţii profesionale sus-menţionate de la dezbateri”.

Potrivit comunicatului, deşi pe parcursul modificărilor legilor justiţiei cele trei asociaţii profesionale „au susţinut în mod vehement” principiul separării carierelor, nu au avut nimic de contestat atunci când secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a fost compusă din procurori numiţi de comisii constituite în majoritate din judecători „sau persoane numite prin votul eminamente politic al Senatului României, încălcându-se astfel principiul separării carierelor”.

De asemenea, procurorii constănţeni acuză cele trei asociaţii profesionale că „s-au grăbit să fure startul”, după ce au văzut nemulţumirile magistraţilor şi au anunţat că actul normativ care modifică legile justiţiei prezintă deficienţe.

„Văzând valul de nemulţumire din rândul magistraţilor în urma adoptării OUG nr.7/2019, reprezentanţii acestor asociaţii s-au grăbit să fure startul şi au anunţat că actul normativ prezintă deficienţe, încercând astfel să-şi legitimeze existenţa şi poziţiile publice, prin poziţionarea alături de magistraţii nemulţumiţi, deşi până la acest moment nu au avut nimic de contestat cu privire la încălcarea principiului separării carierelor, care era deja încălcat de legislaţia în vigoare, în detrimentul carierei magistratului procuror”, se arată în comunicat.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa spun că, deşi nu sunt membri ai asociaţiilor profesionale Forumul Judecătorilor din România, Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie, „aceste din urmă asociaţii au revendicări ce concordă cu cele ale procurorilor din cadrul instituţiei noastre” şi menţionează că singurii reprezentanţi legitimi ai procurorilor sunt membrii secţiei de procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, ei apreciază că orice negociere cu Viorica Dăncilă trebuie să plece de la abrogarea de îndată a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.7/2019.

Premierul Viorica Dăncilă i-a invitat luni, la ora 15.30 la Palatul Victoria, pe reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi, precum şi pe cei ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuţii pe legile justiţiei. Trei asociaţii de magistraţi, “Forumul Judecătorilor din România”, ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi ”Iniţiativa pentru Justiţie”, au anunţat că nu participă la discuţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici