Procurorii DIICOT au reţinut 15 persoane în cazul înşelăciunilor imobiliare

Procurorii DIICOT - Structura Bucureşti au reţinut, joi noapte, 15 persoane acuzate de înşelăciuni imobiliare, iar în cazul altor membri ai grupării infracţionale au dispus măsura interdicţiei de a părăsi Capitala pe perioada cercetărilor, potrivit unor surse judiciare.

131 afișări
Imaginea articolului Procurorii DIICOT au reţinut 15 persoane în cazul înşelăciunilor imobiliare

Procurorii DIICOT au reţinut 15 persoane în cazul înşelăciunilor imobiliare (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Toţi cei 15 vor fi prezentaţi, vineri, în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, au declarat sursele citate.

Printre persoanele pentru care procurorii au luat măsura interdicţiei de a părăsi Capitala se află şi cei trei avocaţi şi directorul de la o unitate bancară. Aceştia au plecat, joi seară, de la sediul DIICOT-Bucureşti, după ce au fost audiaţi mai multe ore.

La ieşirea din sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Bucureşti, Luminiţa Lolea, director la o unitate bancară, a spus că nu are nimic de declarat şi că îşi doreşte să ajungă cât mai repede acasă.

Avocata Luminiţei Lolea a spus că aceasta a fost chemată la DIICOT pentru a i se prezenta învinuirile, ea refuzând să precizeze care sunt acestea.

Alecu Sichitiu, unul din cei trei avocaţi învinuiţi în dosarul înşelăciunilor imobiliare, a declarat, la ieşirea din sediul DIICOT-Bucureşti, că nu este vinovat, precizând că a dat o declaraţie în faţa procurorilor. Sichitiu a mai arătat că el nu a avut nicio legătură cu Marin Dârzan, din Chitila, despre care a spus că este considerat de către procurorii DIICOT capul reţelei de înşelăciuni imobiliare.

Un alt avocat învinuit în dosarul înşelăciunilor imobiliare este Sever Teodorescu, apărătorul acestuia, Radu Păun, declarând că este acuzat de complicitate la fals şi la uz de fals. Păun a mai spus că infracţiunile de care este acuzat Teodorescu nu sunt adevărate. El a precizat că dosarul de la DIICOT-Bucureşti nu are nicio legătură cu cel de corupţie al lui Teodorescu, în care a fost trimis în judecată.

Avocatul a menţionat că şi Teodorescu are interdicţie de a părăsi Bucureştiului, precum şi o serie de alte restricţii, printre care cea de a nu intra în contact cu martori şi inculpaţi din acest dosar.

Anchetatorii au făcut, joi, 47 de percheziţii domiciliare în Bucureşti pentru prinderea membrilor unei grupări de înşelăciuni imobiliare, în urma cărora au dus la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti, pentru audieri, 45 de persoane.

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti, 25 de persoane sunt acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals şi uz de fals.

Procurorii au precizat că dintre învinuiţi, trei sunt avocaţi în cadrul Baroului Bucureşti, unul este arhivar şef la Serviciul de Carte Funciară al Sectorului 1 Bucureşti, iar unul este director coordonator al unei unităţi bancare.

Membrii grupului infracţional întocmeau acte false de proprietate pentru terenuri şi clădiri nelocuite sau aflate în degradare, apoi identificau "potenţiali clienţi", cărora le vindeau, fără să fie de fapt adevăraţii proprietari ai imobilelor.

"În fapt, se reţine că membrii grupului infracţional organizat au indus în eroare, prin utilizarea de mijloace frauduloase, mai multe părţi vătămate, cu prilejul înstrăinării unor imobile care nu le aparţineau. Modalitatea de acţionare a grupării consta în identificarea de imobile situate în Bucureşti - terenuri cu/fără construcţie aferentă, nelocuite şi aflate în stare de conservare ori aflate în paragină şi întocmirea în fals de înscrisuri - titluri de proprietate, certificate de moştenitor sau diverse alte acte notariale precum şi acte de identitate, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare precum şi a unor persoane care aveau cunoştinţe de specialitate în domeniul confecţionării de ştampile şi alte însemne", potrivit procurorilor.

Învinuiţii foloseau înscrisurile falsificate pentru inducerea în eroare a persoanelor interesate de investiţii imobiliare, precum şi a reprezentanţilor birourilor notariale, prin vânzarea terenurilor sau pentru ipotecarea acestora în vederea obţinerii unor credite bancare, fără ca proprietarii de drept să aibă cunoştinţă despre acest fapt, au precizat procurorii.

Membrii grupării infracţionale au înşelat zece persoane, cărora le-au vândut, cu acte false, terenuri şi imobile pentru sume între 100.000 şi 400.000 de euro, prejudiciul fiind estimat până în prezent la aproape un milion de euro.

Procurorii îi audiază pe suspecţii de înşelăciuni imobiliare şi martori. Anchetatorii urmează să stabilească dacă cei care au cumpărat imobilele le-au luat cu bună credinţă de la falşii proprietari.

Printre persoanele audiate de procurorii DIICOT-Bucureşti sunt şi avocaţii Sever Teodorescu şi Alecu Sichitiu, a declarat apărătorul lui Sichitiu.

Avocatul Sever Teodorescu, care i-a apărat în mai multe rânduri pe membrii clanului "Gemenii", a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în decembrie 2009, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut bani pentru a interveni pe lângă judecători într-un dosar penal, el fiind prins în flagrant delict în timp ce primea 5.000 de euro.

Alecu Sichitiu l-a apărat pe Cătălin Mavriche, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea lui Mihai Pârvu, zis Caiac, un cunoscut interlop craiovean. În 2008 acesta şi-a depus candidatura pentru funcţia de decan al Baroului Bucureşti, însă i-a fost respinsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici