Procurorii DNA Cluj au extins urmărirea penală pe numele senatorului PSD Alexandru Cordoş

Procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale pe numele senatorului PSD Alexandru Cordoş, pentru trafic de influenţă, după ce i-ar fi promis unui om de afaceri, în schimbul unor foloase, că îl ajută să câştige mai multe licitaţii, Cordoş fiind acuzat de fapte de corupţie şi într-un alt dosar.

963 afișări
Imaginea articolului Procurorii DNA Cluj au extins urmărirea penală pe numele senatorului PSD Alexandru Cordoş

Alexandru Cordoş (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al DNA, senatorul PSD Alexandru Cordoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă în formă continuată, fiind acuzat că ar fi primit de la un om de afaceri, Dorin Dumitru Mureşan, foloase necuvenite, după ce i-ar fi spus că are influenţă asupra unor persoane din cadrul Companiei de Apă Arieş şi Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) şi că îl poate ajuta pe acesta să câştige mai multe achiziţii publice pentru închirierea unor utilaje, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Dorin Dumitru Mureşan, pentru cumpărare de trafic de influenţă în formă continuată şi evaziune fiscală.

"În perioada 2013 – 2015, Cordoş Alexandru, în calitate de senator în Parlamentul României, în schimbul unor foloase necuvenite, a pretins faţă de suspectul Mureşan Dorin Dumitru că are influenţă asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieş şi Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) şi că va interveni pe lângă aceştia pentru câştigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziţie publică organizate având ca obiect închirierea de utilaje", se arată în comunicatul procurorilor.

Procurorii mai susţin, în comunicatul citat, că influenţa cu care s-a "lăudat" senatorul Alexandru Cordoş a fost una reală, firmele administrate de omul de afaceri Dorin Dumitru Mureşan câştigând licitaţiile organizate de Compania de Apă Arieş şi SISETN.

Potrivit DNA, până acum nu a fost stabilit cuantumul sumelor pe care Cordoş le-ar fi primit în schimbul ajutorului promis şi dat lui Dorin Dumitru Mureşan.

"Pentru sprijinul acordat, suspectul Mureşan Dorin Dumitru i-a remis în repetate rânduri suspectului Cordoş Alexandru, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent. Pentru disimularea provenienţei reale a unei părţi din banii remişi cu titlul de foloase necuvenite, omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale pe o rudă a suspectului Cordoş Alexandru, începând cu data de 19.11.2013, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 lei", se arată în documentul procurorilor anticorupţie.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Dumitru Mureşan este acuzat de evaziune fiscală, cu un prejudiciu creat bugetului de stat de peste 230 000 lei.

"În cursul anului 2014, una din firmele administrate de suspectul Mureşan Dorin Dumitru a desfăşurat operaţiuni comerciale cu alte societăţi comerciale, privind printre altele şi închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor legale prin evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, înregistrând achiziţii fictive, în scopul obţinerii de deduceri fiscale ilegale. Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului de către firma administrată de suspectul Mureşan Dorin Dumitru, este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei şi impozit pe profit 95.330 lei", se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, celor doi suspecţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, precum şi calitatea procesuală.

Senatorul PSD Alexandru Cordoş a fost pus sub urmărire penală, în aprilie, de către procurorii DNA pentru complicitate la trafic de influenţă, într-un alt dosar, în care soţia sa, Mihaiela Cordoş, a fost trimisă în judecată pentru că ar fi luat mită de la mai multe persoane pentru a le obţine locuri de muncă făcând trafic de influenţă.

În luna iunie, procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de senatorul Alexandru Cordoş, care s-a autosuspendat între timp din PSD, pentru complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, şi faţă de fiica celor doi, Andreea Cordoş, pentru cumpărare de influenţă (3 infracţiuni), complicitate la cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă (3 infracţiuni).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi de înlocuire a măsurii preventive arestului la domiciliu, dispusă faţă de Mihaiela Cordoş cu măsura controlului judiciar.

Soţia senatorului Alexandru Cordoş, Mihaiela Cordoş, referent la Spitalul Judeţean Cluj, a fost arestată în 24 aprilie, fiind acuzată de procurorii DNA de trafic de influenţă în formă continuată, iar la finalul lunii mai a fost plasată în arest la domiciliu, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici