Procurorii DNA cer arestarea preventivă a lui Iorgu Ganea şi a Estrellei Ştefănescu

Procurorii DNA i-au reţinut pe Iorgu Ganea şi pe Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului urmărire transporturi din CFR, şi cer instanţei arestarea lor preventivă, în dosarul privind favorizarea unor firme la licitaţii pentru transportul feroviar privat de călători, printre care şi firma Regiotrans.

962 afișări
Imaginea articolului Procurorii DNA cer arestarea preventivă a lui Iorgu Ganea şi a Estrellei Ştefănescu

Procurorii DNA cer arestarea preventivă a lui Iorgu Ganea şi a Estrellei Ştefănescu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că procurorii au reţinut-o miercuri pe Estrella Ştefănescu, şef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul companiei CFR SA, pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul (două acte elemente materiale) şi luare de mită în formă continuată (nouă acte materiale).

Omul de afaceri Iorgu Ganea, reprezentant al SC Regiotrans, a fost reţinut joi, pentru două infracţiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată (nouă acte materiale), folosirea în mod direct şi indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru sine sau pentru altul şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Procurorii cer joi Tribunalului Bucureşti arestarea celor doi, pentru o perioadă de 30 de zile.

În aceeaşi cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de SC Regiotrans SRL Braşov, pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, Florin Hădărean directorul firmei, pentru complicitate la dare de mită, şi Gheorghe Valentin Ciapraz, pentru complicitate la dare de mită.

De asemenea, sunt urmăriţi penal Claudiu Octavian Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură - Ministerul Transporturilor, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, şi Costache Nicolau, director general al Regionalei Căi Ferate Braşov, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul (două acte materiale) şi luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).

Procurorii au făcut miercuri percheziţii la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională CFR, Regionala CFR din Braşov şi mai multe firme, fiind duşi la DNA pentru a fi audiaţi Iorgu Ganea, Costache Nicolau, Claudiu Dumitrescu, Florin Hădărean şi Estrella Ştefănescu. Aceştia au fost audiaţi mai multe ore, iar în final procurorii le-au prezentat acuzaţiile şi i-au reţinut pe Ganea şi Ştefănescu.

Anchetatorii arată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale, că SC Regiotrans SRL este o societate privată care desfăşoară activităţi sociale de transport călători şi beneficiază de subvenţii de la bugetul statului în baza mai multor acte normative, pentru acoperirea diferenţei dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar de călători şi costurile reale de transport.

"Deşi operatorul naţional SNTFC «CFR Călători» a renunţat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivaţia nerentabilităţii, acestea au fost preluate imediat de SC Regiotrans SRL, care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasă (cu acceptul decizionalilor guvernamentali menţionaţi şi sub pretextul necesităţii creşterii numărului de curse - perechi de trenuri - folosind argumente de ordin «social», deşi traficul de călători este redus) exclusiv pentru a obţine un cuantum al subvenţiei cât mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar dacă garniturile introduse circulă în 80% din situaţii cu o acoperire a capacităţii de transport de numai 5-10%", au scris procurorii în documentul citat.

Estrella Ştefănescu este acuzată că, în calitate de şef serviciu Urmărire Transporturi în compania CFR, "a acţionat, în mod neîntrerupt, pentru favorizarea intereselor a doi oameni de afaceri, Ganea Iorgu şi o altă persoană, contra unor foloase necuvenite".

Procurorii susţin că, în schimbul sprijinului constant şi continuu acordat companiei feroviare braşovene Regiotrans şi altei societăţi, Estrella Ştefănescu a primit foloase necuvenite. Astfel, în 18 august 2011, respectiv în perioadele 26 aprilie - 6 mai 2011 şi 22-25 noiembrie 2011 (imediat după câştigarea secţiilor neinteroperabile de pe raza RCF Timişoara de către una din societăţile private favorizate), la solicitarea Estrellei Ştefănescu, Florin Hădărean s-a ocupat de efectuarea reviziei la autoturismul proprietate personală a acesteia, marca Audi.

De asemenea, în 31 august 2011, Estrella Ştefănescu i-a solicitat lui Florin Hădărean să-i alimenteze cardul de combustibil pus la dispoziţie de Regiotrans SRL, pentru a plăti carburantul necesar parcurgerii unei distanţe de 2.000 de kilometri pe traseul Braşov-Bicaz-Iaşi-Târgu Mureş-Cluj-Transalpina. În data de 1 septembrie 2011, de pe acest card, Estrella Ştefănescu a alimentat 46,17 litri de combustibil, susţin anchetatorii.

În aceeaşi perioadă, Estrella Ştefănescu a beneficiat, împreună cu fiica sa, de cazare gratuită la o pensiune deţinută de Iorgu Ganea în Poiana Braşov şi, de asemenea, a solicitat şi a obţinut decontarea sejurului turistic în staţiunea Gura Humorului, judeţul Suceava, în perioada 31 august - 10 septembrie 2011.

"Pentru a o recompensa disimulat pe Ştefănescu Estrella, Ganea Iorgu şi alt om de afaceri au angajat formal două persoane din familia acesteia, pe perioada de vară, în calitate de controlori bilete pe ruta Bucureşti-Constanţa, trasă efectuată de Regiotrans SRL; deşi cei doi angajaţi au fost retraşi după două zile de activitate, Regiotrans SRL a efectuat plata pentru întreaga perioadă de vară. La data de 04.07.2011, Ştefănescu Estrella a primit şi un telefon mobil de la aceeaşi firmă", se mai arată în documentul citat.

Procurorii au mai stabilit că, în 5 octombrie 2011, Estrella Ştefănescu ar fi solicitat, printr-un interpus al oamenilor de afaceri, un set de anvelope de vară, în valoare de aproximativ 1.600 lei, pentru autoturismul său. La aceeaşi dată, Ştefănescu ar fi solicitat şi o bicicletă pentru uz personal, sugerând ca aceasta să fie considerată un "cadou" de Crăciun şi indicând modelul dorit. Estrella Ştefănescu ar mai fi primit, la începutul lunii mai 2010, de la unul din oamenii de afaceri, o sumă de bani pentru a participa la o nuntă în familie.

"În perioada 08–13.06.2010, Ştefănescu Estrella a solicitat şi primit de la cei doi oameni de afaceri un laptop performant şi un telefon mobil cu abonament înregistrat pe firmele celor doi. Obiectele au fost achiziţionate de Hădărean Florin conform parametrilor tehnici indicaţi explicit de Ştefănescu Estrella. Laptopul a fost primit la data de 14.06.2010. Ştefănescu Estrella le-a permis celor doi oameni de afaceri să scoată din circulaţie câte trenuri doresc. Simultan aceasta a acţionat pentru eliminarea de pe trei trasee din nordul Moldovei a unui alt operator privat, competitor al celor doi oameni de afaceri favorizaţi", au mai scris procurorii în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici