Procurorul Carpen şi judecătorul Sterea, eliberaţi din funcţie după ce au fost condamnaţi

Procurorul Nelu Carpen, de la Parchetul Judecătoriei Buftea, şi judecătorul Aurică Sterea, de la Judecătoria Buftea, au fost eliberaţi din funcţie, după ce au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie.

162 afișări
Imaginea articolului Procurorul Carpen şi judecătorul Sterea, eliberaţi din funcţie după ce au fost condamnaţi

Procurorul Carpen şi judecătorul Sterea, eliberaţi din funcţie după ce au fost condamnaţi (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretele privind eliberarea din funcţia de judecător la Judecătoria Buftea a lui Aurică Sterea şi din funcţia de procuror la Parchetul Judecătoriei Buftea a lui Nelu Carpen, "ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni", a anunţat Administraţia Prezidenţială.

În 10 iunie, fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Buftea Nelu Carpen a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

În acelaşi dosar, judecătorul Aurică Sterea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, iar avocaţii Adrian Richartt Zamfirachi şi Ileana Claudiua Gîlceavă au primit pedeape de cinci ani şi, respectiv, trei ani de închisoare cu executare.

Celelalte nouă persoane acuzate în această cauză au primit pedepse între doi ani şi şase ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare, pentru fapte de corupţie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada octombrie - decembrie 2009, Nelu Carpen, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a pretins, prin intermediul avocatei Claudia Ileana Gîlceav, 4.000 de euro de la două persoane, dintre care una era cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, pentru a facilita dispunerea unei soluţii de netrimitere în judecată în acea cauză.

Anchetatorii au mai stabilit că, în cursul anului 2009, Nelu Carpen, împreună cu avocata Gîlceavă, ar fi pretins şi primit de la o persoană 3.000 de euro, spunând că pot interveni pe lângă procurori de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti pentru a urgenta procedurile judiciare şi a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul acestei unităţi de parchet.

Avocata Claudia Ileana Gîlceavă a fost acuzată şi că, în perioada iulie - august 2009, a pretins şi primit 450 de euro de la un denunţător, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui ofiţer de la Brigada de Poliţie Rutieră şi îl poate determina să finalizeze cercetările într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti cu o propunere favorabilă denunţătorului.

În perioada septembrie - decembrie 2000, Nelu Carpen a primit de la Marian Cărbunaru bani şi foloase de 1.500 de euro şi 200 de lei pentru a dispune o soluţie de netrimitere în judecată într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea în care acesta era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

"În cursul anului 2009, lui Carpen, împreună cu Sterea Aurică, judecător la Judecătoria Buftea, au ajutat o persoană, cercetată într-un dosar penal al unităţii de parchet conduse de Carpen Nelu, pentru o infracţiune prevăzută în Codul rutier, să beneficieze în mod nelegal de o soluţie de netrimitere în judecată, prin determinarea şi îndrumarea acesteia de a susţine, în cuprinsul declaraţiilor pe care urma să le dea în respectiva cauză, a unor împrejurări nereale cu privire la împrejurările comiterii faptei", mai arătau procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici