Procurorul vasluian arestat pentru corupţie, cercetat şi pentru nerespectarea regimului armelor

Procurorul vasluian Vasile Şelaru, arestat preventiv pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă, este urmărit penal şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în fişetul din biroul său au fost găsite 65 de cartuşe cu glonţ, în urma unei inventarieri.

137 afișări
Imaginea articolului Procurorul vasluian arestat pentru corupţie, cercetat şi pentru nerespectarea regimului armelor

Procurorul vasluian arestat pentru corupţie, cercetat şi pentru nerespectarea regimului armelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus extinderea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor în cazul procurorului Vasile Şelaru de la Parchetul Tribunalului Vaslui, arestat pentru trafic de influenţă.

"Noua infracţiune reţinută în sarcina inculpatului Vasile Şelaru se justifică prin aceea că, în 18 august 2014, cu ocazia inventarierii bunurilor personale deţinute în biroul de lucru de la Parchetul Tribunalului Vaslui, în fişetul său au fost identificate 65 cartuşe cu glonţ, deţinute fără drept. Persoanei în cauză i s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat raportată la noile acuzaţii", se arată într-un comunicat transmis, joi, de DNA.

Vasile Şelaru a fost arestat preventiv în 28 iulie, decizia fiind definitivă. Decizia magistraţilor ieşeni a fost luată la solicitarea procurorilor DNA, după mai multe ore de audieri şi de suspendare a şedinţei de judecată.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, pe 11 august, suspendarea din funcţia de procuror a lui Vasile Şelaru din cadrul Parchetului Tribunalului Vaslui, ca urmare a rămânerii definitive a măsurii arestării preventive luate faţă de acesta.

Potrivit procurorilor anticoripţie, la sfârşitul anului 2013, motivând că are influenţă asupra mai multor magistraţi de la instanţele de control judiciar din judeţul Iaşi, procurorul Vasile Şelaru i-a promis unei persoane că va face demersuri pentru soluţionarea favorabilă a unei cereri de recurs.

În acest context, el i-a cerut cu împrumut persoanei respective suma de 13.000 de lei, fără a stabili un termen clar de restituire. După aproximativ trei săptămâni de la primirea împrumutului, procurorul a restituit suma de 5.000 lei, iar diferenţa de 8.000 lei a fost păstrată pentru continuarea demersurilor promise.

Procurorii DNA mai spuneau că, în 27 mai, Vasile Şelaru, lăsând impresia că are influenţă asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Vaslui care avea spre soluţionare o cerere de avizare a unei firme de pază, a solicitat suma de 700 de lei, pentru a-l determina pe poliţist să rezolve favorabil acea cerere.

Anchetatorii au mai notat că, în 29 mai, Şelaru i-a promis unei persoane că va interveni pe lângă un procuror de la Parchetul Judecătoriei Bârlad care supraveghea cercetările într-un dosar penal, acceptând pentru această intervenţie cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Pentru a crea acestei persoane convingerea că influenţa pe care o are asupra procurorului de caz este reală, în 30 mai Şelaru a mers la sediul Parchetului Judecătoriei Bârlad, unde a intrat o perioadă scurtă de timp.

Vasile Şelaru are o vechime de 18 ani în magistratură, iar anul trecut a candidat la funcţia de prim-procuror la Parchetul Tribunalui Vaslui, iar în cursul acestui an a candidat la funcţia de prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Vaslui, însă fără succes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici