Producătorii de Medicamente Generice: Plata medicamentelor la 60 de zile este un act de responsabilitate faţă de pacienţi

Plata furnizorilor de medicamente la 60 de zile, din iulie 2013, este un act de responsabilitate a Guvernului Ponta faţă de pacienţi, de producători şi de angajamentele luate în faţa organismelor internaţionale, a spus joi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

245 afișări
Imaginea articolului Producătorii de Medicamente Generice: Plata medicamentelor la 60 de zile este un act de responsabilitate faţă de pacienţi

Producătorii de Medicamente Generice: Plata medicamentelor la 60 de zile este un act de responsabilitate faţă de pacienţi (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

"Angajamentul Guvernului privind transpunerea în legislaţia naţioanală a Directivei UE 7/2011 care combate întarzierile de plată şi prevederea în bugetul Ministerului Sănătăţii a sumelor aferente reprezintă un gest de responsabilitate politică a Guvernului Ponta faţă de pacienţi, producătorii de medicamente şi organismele internaţionale", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.

Preşedintele APMGR a precizat că, în prezent, plata furnizorilor de medicamente se face la aproape 400 de zile, acest termen reprezentând "un risc sistemic" pentru aprovizionarea cu medicamente a populaţiei, care s-a deteriorat semnificativ în ultimii trei ani. În aceste condiţii, creanţa acumulată prin neplata producătorilor în cele 210 zile prevăzute în Contractul Cadru din 2012 este de aproximativ 3,5 miliarde de lei.

Dragoş Damian a adăugat că, din cauza acestui interval de timp "iraţional de lung", pacienţii nu pot să găsească medicamentele de care au nevoie, producătorii scot din fabricaţie sau nu mai aduc în ţară sute de medicamente ieftine, sunt încurajate exportul paralel şi piaţa neagră a medicamentelor pentru boli cronice grave, iar investiţiile industriale sunt amânate, "decompetitivizând economia naţională".

"Plata sumelor restante către producătorii de medicamente şi practicarea, începând cu a doua jumătate a anului 2013, a unor termene de plată de 60 de zile, comparabile cu cele din Uniunea Europeană, reprezintă un avantaj inclusiv pentru instituţiile statului, care nu mai sunt şantajabile de către anumiţi furnizori, putând astfel să implementeze politici publice coerente multianuale. Nu în ultimul rând, încadrarea în termenele de plată prevăzute în Directiva 7/2011 reprezintă şi o corelare justă cu termenele obligaţiei de plată clawback, care în prezent este plătită în avans cu aproape un an", a mai spus preşedintele APMGR.

Membrii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România salută demersurile ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care vizează sustenabilizarea sistemului sanitar şi care au în vedere inclusiv această reducere de termene de plată. APMGR şi-a manifestat disponibilitatea de a conlucra cu instituţiile statului pentru conceperea şi implementarea unui calendar de plată care să fie acceptabil pentru părţi, a mai spus Dragoş Damian.

Directiva europeană a plăţilor întârziate prevede scurtarea perioadei de plată a medicamentelor prescrise de la 300 la 60 se zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici