Profesor dr. Streinu Cercel: Iarna, chiar dacă este cald, nu vă îmbrăcaţi de primăvară, temperatura e înşelătoare

Temperatura ridicată şi soarele din ultimele zile i-au determinat pe oameni să renunţe la hainele groase de iarnă şi să se îmbrace primăvăratic, lucru total greşit întrucât "căldura" este înşelătoare şi aşa apar bolile de sezon, a declarat, pentru MEDIAFAX, profesor dr. Adrian Streinu Cercel.

1020 afișări
Imaginea articolului Profesor dr. Streinu Cercel: Iarna, chiar dacă este cald, nu vă îmbrăcaţi de primăvară, temperatura e înşelătoare

Profesor dr. Streinu Cercel: Iarna, chiar dacă este cald, nu vă îmbrăcaţi de primăvară, temperatura e înşelătoare

"Chiar dacă afară sunt 16 grade, nu daţi jos haina de iarnă, pentru că temperaturile sunt înşelătoare, iar organismul se adaptează, dar mai greu la schimbările climatice bruşte. Seara este rece, temperatura nu este uniformă, de aici şi frecventele boli care apar în acest sezon şi care ar putea fi evitate", a spus profesor dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.

Medicul a mai spus că simplul fapt că oamenii ies doar în rochie sau cămaşă din casă, unde sunt 22-24 de grade, la temperatura de 16-18 grade de afară produce un mare disconfort organismului, care va reacţiona în felul lui, mai agresiv, ducând la boli mai grave sau la răceli.

"Este indicat să nu renunţăm la haina de iarnă, chiar dacă afară sunt temperaturi mai ridicate decât cele specifice acestui sezon. Nu mai punem mănuşile, dar plămânii trebuie protejaţi de răceală. Cei care au suferinţe cronice trebuie să fie şi mai prudenţi în acest sezon. Nu vă lăsaţi păcăliţi de soarele cu dinţi, nu spuneţi că dacă este cald, sunt 18 grade, pot merge în pulover. Pământul este mai rece, iar această răceală poate afecta grav sănătatea unui organism şi aşa slăbit de bolile cronice sau de lipsa unei alimentaţii mai bogate în vitamine. Anul trecut vorbeam, la un moment dat, de lipsa soarelui pentru o perioadă mai mare. Acum vorbim de prezenţa lui îndelungată şi lipsa gerului sau a zăpezii. Organismul, acest agregat pe care cercetătorii nu reuşesc să-l descifreze, deşi se chinuie de milenii, trebuie respectat şi preţuit. Aşadar, iarna, chiar dacă este cald, nu vă îmbrăcaţi de primăvară", a adăugat profesor dr. Adrian Streinu Cercel.

Valorile termice înregistrate în perioada Crăciunului au fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai ridicate faţă de cele specifice acestei perioade.

Reprezentatul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Adrian Boariu, a declarat că în 26 decembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată în ţară a fost de 18 grade Celsius la Râmnicu Sărat. De asemenea, au fost înregistrate valori de 15-16 grade în zona Subcarpatică a Olteniei, a Munteniei, precum şi în estul şi nordul Moldovei, iar la Bucureşti au fost 12 grade Celsius.

Vremea prea caldă pentru această perioadă se va răci accentuat începând de marţi. Potrivit reprezentanţilor ANM, valorile termice nu vor mai depăşi zero grade Celsius pe timpul zilei, iar nopţile vor deveni geroase în partea nordică şi centrală a ţării, unde temperaturile vor coborî până spre minus 18 grade Celsius.

"Vremea începe să se răcească de marţi, scăderea va fi semnificativă, astfel că ne aşteptăm ca pe 29 decembrie să avem temperaturi de cel mult 8 grade Celsius, poate 9 grade Celsius în sudul ţării. Miercuri continuă procesul de răcire accentuată a vremii, astfel că vom avea temperaturi între minus 5 şi 3 grade Celsius la scara întregii ţări în timpul zilei, iar joi nu vom mai depăşi 0 grade pe timpul zilei decât cu totul izolat, în vestul Olteniei, în rest temperaturi sub zero grade chiar şi pe timpul zilei. Nopţile vor deveni geroase în partea nordică şi centrală a ţării, cu temperaturi care vor coborî până spre minus 17 - minus 18 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali, iar în estul şi sudul ţării cam între minus 6 şi minus 9 grade Celsius", a spus Adrian Boariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici